Romania sustine regula unui deficit bugetar de maxim 3% din PIB si a unei datorii publice de cel mult 60%, cu impunerea mecanismelor de conformare si sanctiuni pentru nerespectarea acestor limite, considerand ca problemele actuale ale UE au fost generate de politicieni populisti, spune premierul Boc
El a aratat, la postul public de radio, ca in lipsa unei unanimitati a celor 27 state membre UE pentru amendarea rapida a Protocolului 12 al Tratatului UE, procedura care nu ar mai fi necesitat acordul parlamentelor, urmatoarea solutie care se contureaza este un acord interguvernamental al statelor din zona euro, la care sa poata participa voluntar si tari din zona non-euro, acord care sa fie ratificat pana in primavara anului viitor. Acest acord va impune regula unui deficit maxim 3% din PIB si a unei datorii publice de cel mult 60%, cu mecanisme automate de conformare si sanctionare.
Premierul a explicat ca in joc este soarta monedei euro, care reprezinta simbolul Uniunii Europene, iar colapsul acestei monede ar duce si la colapsul Uniunii ca intreg.
"Nimeni nu isi doreste acest lucru, deoarece consecintele nu pot fi masurate si prevazute", a spus Boc.
El a apreciat ca liderii UE au vointa politica de a salva moneda euro si, implicit, de a asigura continuitatea Uniunii Europene, dar ca solutiile sunt diferite, si ca Romania isi mentine tinta de aderare la zona euro in 2015.
Potrivit unui comunicat al Consiliului European, tarile din zona euro si alte sase state din afara blocului monetar, printre care si Romania, vor incheia, pana in luna martie, un tratat interguvernamental care vizeaza consolidarea si intregrarea fiscala puternica la nivelul UE.
Acordul presupune in principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european, potrivit comunicatelor transmise vineri de Consiliul Uniunii Europene dupa discutiile de joi de la summit-ul de la Bruxelles.
"Unele masuri descrise (adoptate la summit - n.r.) pot fi implementate prin legislatie secundara. Sefii de stat sau de guvern din zona euro considera ca unele masuri ar trebui incluse in legislatia primara. Pentru ca nu s-a ajuns la unanimitate intre statele membre UE, s-a decis sa le adoptam printr-un acord international care va fi semnat in martie, sau mai devreme. Obiectivul ramane sa includem aceste chestiuni in tratatele Uniunii cat mai urgent. Sefii de stat sau de guvern din Bulgaria, Danemarca, Letonia, Lituania, Polonia si Romania si-au exprimat intentia de a se alatura procesului. Sefii de stat sau de guvern din Cehia si Suedia isi vor consulta parlamentele inainte de a lua o decizie", se arata intr-un comunicat al Consiliului.
Noua guvernanta fiscala presupune urmatoarele masuri si principii, potrivit comunicatului Consiliului UE:
- Bugetele trebuie sa fie echilibrate sau pe excedent, prevedere care va fi considerata respectata daca deficitul structural anual nu va depasi 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) nominal.
- Regulile vor fi introduse in sistemele legislative nationale ale statelor membre, la nivel de Constitutie sau echivalent. Reglementarile vor include un mecanism automat de corectie care se va declansa in cazul uei devieri. Fiecare stat membru va elabora propriul mecanism de corectie, in baza principiilor indicate de Comisia Europeana. Curtea Europeana de Justitie va avea jurisdictia sa verifice transpunerea acestor reglementari la nivel national.
Astfel, mecanismul automat de corectie prevede intrarea automata in vigoare a unor masuri de crestere a veniturilor la buget sau reducere a cheltuielilor publice daca deficitul structural depaseste 0,5% din PIB. Scaderea indicatorului poate fi obtinuta insa si prin cresterea PIB.
- Statele membre aflate in procedura de deficit excesiv vor transmite Comisiei si Consiliului UE spre aprobare un program de parteneriat economic care sa detalieze reformele structurale necesare pentru a asigura o corectie durabila a deficitului excesiv. Implementarea programului si a planurilor bugetare anuale coerspunzatoare va fi monitorizata de Comisie si de Consiliu.
- Statele membre vor raporta in avans programele de emisiuni de obligatiuni.