x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Boc şi Videanu sar la gâtul lui Vlădescu

Boc şi Videanu sar la gâtul lui Vlădescu

16 Iul 2010   •   00:00

Prezenţi la lansarea “Cartei Albe a IMM-urilor”, premierul Emil Boc şi Adriean Videanu, ministrul Economiei au lansat atacuri dure la adresa proiectului de introducere a cotei progresive, lansat de Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor, fără a-i pomeni numele.

Primul a fost Emil Boc care a anunţat că autorităţile vor menţine cota unică. "Cota progresivă nu va aduce nimic în plus cum spun unii; am avut cotă progresivă şi ponderea veniturilor în PIB (produsul intern brut - nr) era tot de 30-31%", a declarat Emil Boc.

El a fost urmat de Adriean Videanu, ministrul Economiei, care a precizat că România are nevoie de o nouă filosofie fiscală clară şi coerentă, iar relansarea economică este unica şansă a ţării.

"Cota progresivă n-are nici o valenţă economică. O ţară cu 35% economie subterană şi autoconsum cum e România, dacă ar introduce cotă progresivă mai mult vor trece în subteran salariile mari fără să ajute salariile mici", a delcarat Videanu. El a mai completat că PDL va susţine cota unică drept element de stimulare economică.

"Politica fiscală este aceea de a stimula economia, doar în subsidiar trebuie să echilibreze bugetul", a mai precizat el.

Surse politice precizau pentru Jurnalul Naţional că ministrul Vlădescu a propus introducerea impozitului diferenţiat pe venit şi reducerea impozitului pe profit la 10% imediat după respingerea de Curtea Constituţională a reducerii cu 15% a pensiilor. Însă premierul Emil Boc a respins această soluţie şi a preferat majorarea TVA-ului de la 19% la 24%.

Această măsură a intrat în vigoare de la 1 iulie, însă în ultimele două săptămâni preşedintele Traian Băsescu a declarat constant că majorarea TVA a fost "o greşeală" şi că "ar trebui dat înapoi". Preşedintele a propus pentru compensarea veniturilor la bugetul de stat impozitarea pensiilor cu cota unică de 16%, ca orice venit.

×
Subiecte în articol: economic