Presedintele ANAF, Sebastian Bodu, este hotarat sa stoarca bani si din piatra seaca. Adica de la cluburile de fotbal, de la cazinouri, din stoparea evaziunii fiscale cu alcool si chiar din vanzarea averii personale a inculpatilor de la RAFO.
Cluburile de fotbal raman in vizorul Fiscului. In ciuda neregulilor depistate in urma controalelor la care au fost supuse respectivele societati de mai bine de un an, statul si-a recuperat numai o mica parte din impozitele neincasate. "Cred ca vom recupera banii atunci cand vom declansa procesul de insolvabilitate, in cazul in care cluburile nu vor hotari sa-si plateasca de buna voie datoriile", a precizat Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). El a mai adaugat ca, potrivit datelor pe care le detine, sumele totale datorate la bugetul de stat de cluburile de fotbal la nivel national se situeaza la 19,6 milioane de euro. "Nu va exista nici o esalonare si nu se va face nici o exceptie", a opinat Bodu. RAFO. Presedintele ANAF este optimist si in ceea ce priveste recuperarea celor 8.000 miliarde de lei pe care RAFO si Carom ii datoreaza bugetului de stat. Are si o solutie, vanzarea averii personale a inculpatilor din dosarul RAFO pentru a recupera creantele statului. "Avem sechestru pe averea celor care sunt acuzati in acest caz, chiar si asupra hotelului din Mamaia. Daca nu vom reusi, vom vinde bunurile sechestrate", a precizat Sebastian Bodu. ALCOOL. "Alcoolul este un domeniu in care evaziunea fiscala este maxima. Prejudiciile aduse statului de producatorii din acest sector depasesc 1.100 miliarde de lei", a spus Bodu. "Al Capone era mic copil pe langa producatorii romani din domeniul alcoolului. Metodele de evaziune sunt din ce in ce mai sofisticate", a mai adaugat presedintele ANAF, care a dat exemplul unei firme care vindea la negru.Citește pe Antena3.ro
FIRME-FANTOMA
|
Firmele care nu depun situatii financiare, care se sustrag controlului vor fi declarate fantoma. Sebastian Bodu a spus ca acestea nu vor mai exista din punct de vedere fiscal, iar facturile emise de ele nu vor mai fi acceptate. "Am emis un ordin pe care l-am transmis Monitorului Oficial prin care se stabileste regimul firmelor-fantoma. In urmatoarele trei saptamani vom definitiva o lista a acestor firme pe care o vom publica pe site-ul ANAF si in Monitorul Oficial", a spus Bodu. El nu a explicat insa cum vor putea inspectorii Garzii Financiare sa identifice din miile de facturi pe care le are o firma in inregistrarile contabile pe acelea care sunt emise de firmele-fantoma. Comisarii ar trebui sa aiba in minte zeci de mii de nume de firme. Scopul este insa bun, avand in vedere ca facturile emise de firmele-fantoma reduc baza de impozitare a companiilor active.
|
SEVERITATE
|
Statul a fost ingaduitor fata de activitatea firmelor sirianului Omar Hayssam, deoarece prejudiciile aduse statului de acesta sunt imense, a comentat Sebastian Bodu rezultatele ultimelor verificari realizate de inspectorii fiscali la firmele lui Omar Hayssam. "Nu pot sa spun ca a fost in totalitate o complicitate a statului in acest caz, dar statul a fost ingaduitor. Au fost realizate controale, dar care nu au fost eficiente, au fost oprite anumite controale sau au fost controlate doar anumite firme", a spus Bodu. Inspectorii fiscali au stabilit, in urma verificarilor la firmele din grupul Manhattan, ca societatile controlate de Omar Hayssam datoreaza bugetului impozite si penalitati de peste 10 milioane de lei noi. Inspectorii ANAF au stabilit ca firma Optil Exim SRL, din Buzau, trebuie sa vireze la buget impozit pe venit de 108.600 de lei, la care se adauga un debit restant de 306 milioane de lei.
|