Stire pozitiva lansata de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM): somajul e in scadere, numarul somerilor inregistrati oficial, in luna martie, fiind de 454.541, cu aproape 20.000 mai putini fata de februarie. Rata somajului a fost, in martie, de 5,05%, fata de 5,27%, in februarie.
Inseamna asta, cumva, ca s-au creat 20.000 de locuri de munca? Nici vorba!
Pur si simplu, reducerea somajului se face pe cale 'naturala': somerii dispar din actele ANOFM, dar apar la primarii si la Agentia Nationala de Prestatii Sociale (ANPS), incadrandu-se pentru a beneficia de diverse prestatii sociale, fiindca raman fara surse de venit, o data cu expirarea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj.
Mai bine de trei someri din cinci nu sunt indemnizati. Din totalul somerilor inregistrati, 170.820 au fost indemnizati si 283.721 neindemnizati, numarul celor indemnizati scazand cu 20.549 persoane fata de luna precedenta!
Astfel, incapacitatea statului de a stimula crearea locurilor de munca are un efect previzibil: cronicizarea somajului. Asta inseamna ca, cei mai multi someri nu reusesc sa isi gaseasca un job pana la expirarea perioadei in care se acorda indemnizatie de somaj si raman fara sursa de venit. In schimb, primesc diverse forme de ajutoare sociale si raman o povara ce atarna din ce in ce mai greu pentru cei din ce in ce mai putini, care au un loc de munca sau realizeaza o activitate aducatoare de venit, care este impozitata.
Guvernele PDL au reactionat la tendintele previzibile din piata muncii in conditii de criza si de reducere a cheltuielilor bugetare si a investitiilor, lansand o campanie de reducere a volumului si numarului de ajutoare sociale. Au inventat chiar conditionari aberante, anticonstitutionale, pentru plata ajutoarelor, precum este obligativitatea achitarii taxelor si impozitelor locale.
Cu toate acestea, evolutia ajutoarelor de diverse feluri nu are cum sa fie decat ascendenta, din moment ce, asa cum spuneam, indemnizatiile de somaj dispar, fara ca somerii respectivi sa aiba succes pe piata muncii, aflata in recesiune.
Iata o comparatie elocventa intre lunile ianuarie 2012 si decembrie 2011 – ultimele raportate de ANPS:
Numarul beneficiarilor de alocatie pentru sustinerea familiei (acordata ca forma de sprijin pentru familiile cu venituri reduse formate din sot, sotie si copiii in varsta de pana la 18 ani aflati in intretinerea acestora, care locuiesc impreuna): 287.385 in decembrie / 288.111 in ianuarie. Crestere: 726.
Numarul beneficiarilor de alocatie pentru sustinerea familiei (acordata ca forma de sprijin pentru familiile cu venituri reduse formate din persoana singura si copiii in varsta de pana la 18 ani aflati in intretinere si care locuiesc impreuna cu aceasta): 63.488 / 63.610. Crestere: 122
Numarul beneficiarilor de venit minim garantat: 199.471 / 201.288. Crestere: 1.817
Ajutor lunar pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale pe perioada sezonului rece: 206.711 / 266.045. Crestere: 59.334.
Contributie de asigurari sociale de sanatate aferenta ajutoarelor sociale: 196.697 / 201.737. Crestere: 5.040.
Este de asteptat ca, la comparatia dintre lunile martie si februarie, evolutia ascendenta a numarului beneficiarilor acestor prestatii sociale sa fie si mai accentuata.
Conform Econtext, exista cinci judete (Teleorman, Buzau, Dolj, Covasna si Vrancea), unde peste 70% dintre someri nu mai primesc indemnizatii. Cifra exacta este 78,2% in cazul judetului Teleorman, ceea ce duce la 4 / 5 numarul somerilor fara indemnizatii vs total someri. Polarizarea este evidenta, daca ne raportam la Timis, unde doar 28,6% dintre someri nu mai primesc indemnizatii.