Hidroelectrica a platit, pentru retehnologizarea celor 20 de hidroagregate ale ansamblului de cinci hidrocentrale - Ipotesti, Draganesti, Funzaru, Rusanesti si Izbiceni - un pret mai mare de patru ori pe MW instalat, in cadrul contractului incheiat cu consortiul Voith Siemens Hydro Power, a declarat, vineri, administratorul judiciar al Hidroelectrica, reprezentantul Euro Insol, Remus Borza, la Hidrocentrala Rusanesti.
'Contractul cu Consortiul Voith Siemens Hydro Power este de aproape 400 milioane euro, desi primul studiu de fezabilitate, in 2001, era de 123 milioane euro. Pentru retehnologizare, in 2003, s-a ajuns la concluzia ca nu doar partea mecanica trebuie refacuta, ci si partea electrica in cazul celor 20 de hidroagregate. Astfel, primul studiu de fezabilitate a fost inlocuit. Componenta de electrica reprezinta 30% din componenta mecanica. In acest caz, partea mecanica a fost 123 milioane euro, iar partea electrica a reprezentat diferenta pana la 356 milioane euro. Consortiul Voith Siemens Hydro Power a primit, prin incredintare directa, in 2003, contractul in valoare de 356 milioane euro. In final, in februarie, cand vom trage linie, se va ajunge la 400 milioane euro. Calculand la MW produsi, pretul pentru un MW este de patru ori mai mare decat in mod normal', a afirmat Remus Borza.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica a precizat ca a demarat negocieri cu consortiul Voith Siemens Hydro Power, deoarece compania are nevoie de noi retehnologizari.
'Am demarat negocieri cu consortiul pentru ca Hidroelectrica va avea din nou nevoie de reabilitari. Noi avem inca 300 hidroagregate. Daca nu vin la negocierile la care au fost invitati cu un discount comercial serios, nu vor mai pupa nicio reabilitare. Dar eu sigur nu o sa mostenesc Hidroelectrica si zilele mele aici sunt numarate. Este posibil sa vina un politruc sa spuna iar ca incheie contractul cu 400 milioane pentru ca aceasta este suma', a declarat Remus Borza.
Hidroelectrica a pus in functiune, vineri, un hidroagregat retehnologizat in centrala Rusanesti, in judetul Olt, care face parte din proiectul ansamblului de cinci hidrocentrale dotate, fiecare, cu patru turbine-pompa.
Astfel, la Rusanesti a fost repus in functiune al 17-lea hidroagregat retehnologizat, din totalul celor 20 incluse in acest proiect, costurile lucrarilor realizate fiind de aproximativ 385 milioane euro, potrivit unui comunicat al Hidroelectrica. Investitia finala pentru intregul proiect va ajunge la aproximativ 400 milioane euro si asigura o crestere semnificativa a capacitatilor de productie si a eficientei energetice.
Pe langa productia de energie, acestea vor putea transporta apa, pe o distanta de circa 100 km, de la varsarea Oltului in Dunare, in amonte, pana la acumularea Slatina/Ipotesti, asigurand astfel servicii de sistem si rezerve de apa pentru irigarea terenurilor agricole.
Un volum de apa de 240 metri cubi pe secunda, jumatate din debitul mediu multianual al Oltului, ar putea fi pompat in sens invers curgerii raului, asigurandu-se astfel servicii de sistem necesare in gol de consum, adica, in situatia in care energia produsa noaptea sau la sfarsit de saptamana, in special in centrale eoliene si la grupurile 3,4 Cernavoda, nu va putea fi consumata in SEN.