x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Braşov intră pe harta suspiciunilor UE

Braşov intră pe harta suspiciunilor UE

de Gabi Golea    |    04 Noi 2010   •   00:00
Braşov intră pe harta suspiciunilor UE
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Braşovul are de ani mulţi probleme în alimentarea cu apă. Pentru reabilitarea reţelei şi dezvoltarea unor capacităţi noi de prelucrare a apelor uzate se desfăşoară un program susţinut în proporţie de 80%-85% din fonduri europene. Până acum s-au cheltuit peste 40 de milioane de euro şi sunt programate în continuare alte lucrări.



Compania Apa Braşov are în răspundere desfăşurarea programului în care este inclusă şi reabilitarea staţiei de epurare a municipiului. Anunţul pentru licitaţia deschisă pentru încredinţarea lucrării a fost publicat în 16 iunie 2010. Caietul de sarcini impunea câteva criterii minime de calificare pentru demonstrarea experienţei. Ceea ce este absolut firesc, dată fiind valoarea lucrării estimate la circa 85 de milioane de lei şi necesitatea de a avea siguranţa pentru calitatea ei. Autoritatea contractantă - Compania Apa Braşov - cerea participanţilor la licitaţie să prezinte certificate de bonitate tehnică - experienţa anterioară probată prin certificate de recepţie la lucrări similare, capacitate de proiectare şi scrisori de garanţii pentru o valoare de 1,6 milioane de lei.

După evaluarea ofertelor, în care criteriul de atribuire este cea mai avantajoasă ofertă economică, clasamentul impune drept câştigător al licitaţiei asocierea dintre firmele Construzioni Dandi (Italia) şi Acciona Aqua (Spania). De aici încep valurile acestei licitaţii care intră în zona contestaţiilor şi a suspiciunilor faţă de corectitudinea autorităţilor locale din Braşov.

Primul pas al afacerii făcute în principal cu bani europeni este... descalificarea primului clasat. Ca să nu bată la ochi, mai sunt descalificaţi încă doi competitori, lăsând liber la câştig pentru asocierea Hidroconstrucţia-Befesa Aqua (Spania). Ca să motiveze descalificarea celor cu oferta economică cea mai bună s-a făcut un efort de construire a "nodului în papură" după metoda românească. S-a găsit o hibă la scrisoarea de garanţie dată de Astra Asigurări, deşi formularul era conform caietului de sarcini. Directorul de la Apa Braşov şi-a pus toată imaginaţia în mişcare pentru a găsi vicii în scrisoarea de garanţie, respinse însă de Astra Asigurări cu argumente solide.

"Poliţa răspunde cerinţelor caietului de sarcini şi anume: are trecută data de valabilitate, suma cerută drept garanţie, iar societatea SC Asigurare-Reasigurare Astra SA se obligă să plătească suma de 1.600.000 de lei către Compania Apa Braşov în mod irevocabil, în cazurile exprese menţionate", specifică directorul Laura Drăguţoiu de la Astra. Un motiv în plus pentru adâncirea suspiciunii că buna-credinţă lipseşte în evaluarea licitaţiei este şi acela că acelaşi tip de scrisoare de garanţie depus de firma Dondi, emis tot de Astra, a fost acceptat la alte licitaţii şi nici o autoritate contractantă sau comisie de evaluare a ofertelor nu le-ar fi respins. Ceilalţi descalificaţi au contestat capacitatea tehnică directă a firmei Befesa asociată cu Hidroelectrica, firmă care a prezentat certificate de atestare a unor lucrări făcute de alţii (!!).

Consiliul Naţional de soluţionare a contestaţiilor, for spre care se îndreptau speranţele de reparare a erorilor comisiei de licitaţie, îmbrăţişează cu toată dragostea punctele de vedere ale autorităţii contractante. Ca atare, contestaţiile sunt respinse la pachet, decizia fiind posibil de atacat în instanţă. Preşedintele Traian Băsescu îşi exprimă nemulţumirea faţă de gradul redus de absorbţie a fondurile eu-ropene. Explica şi cauzele amânării licitaţiilor, îi înfiera pe contestatari. Dacă intri în amănuntele licitaţiilor trucate vezi mecanismul bine pus la punct al complicităţilor pentru drenarea banilor spre clientela politică.
Cine va câştiga până la urmă lucrarea de la Braşov? Instanţa va decide, dar drumul spre adevăr este plin cu hârtoape şi alunecuşuri. Pentru că aşa sunt mai toate drumurile româneşti.

×
Subiecte în articol: economic