x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Buget sarac de la Vladescu

Buget sarac de la Vladescu

de Daniela Ivan    |    11 Oct 2005   •   00:00
Buget sarac de la Vladescu

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a prezentat ieri in sedinta de Guvern proiectul bugetului pe 2006. Dupa discutii ce au durat peste sase ore, Guvernul a adoptat un buget cu 0,2% mai "generos".

Veniturile bugetului general consolidat estimate pentru anul viitor vor creste in termeni nominali cu circa 15% fata de nivelul preconizat pentru acest an, iar cheltuielile vor inregistra o majorare de aproape 14%, principalele domenii pentru care vor fi alocate sume suplimentare fiind sanatatea, educatia si transporturile. Proiectul de buget pentru anul viitor, aprobat luni de Guvern, intr-o sedinta speciala, estimeaza o majorare cu 0,2%, de la 31% la 31,2%, a veniturilor la bugetul general consolidat ca pondere in PIB. In termeni nominali (incluzand inflatia), cresterea veniturilor, la suma totala de 100.729 milioane de lei, este de 15,4% fata de veniturile de 87.309 milioane de lei prevazute pentru acest an.

FINANTARE. Sumele suplimentare vor fi obtinute prin masuri de relaxare fiscala, extinderea bazei de impozitare si imbunatatirea modului de colectare a veniturilor la buget ca urmare a combaterii evaziunii fiscale si "conformarea voluntara" a firmelor la plata obligatiilor bugetare, potrivit Guvernului. Veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat vor creste cu 12,4% in termeni nominali fata de acest an, la 19.638 milioane de lei, iar veniturile bugetului pentru somaj vor fi majorate cu 2,6%, la 2.107 milioane de lei.

CHELTUIELI MAI PUTINE. Proiectul prevede pentru anul viitor o reducere cu 0,2 puncte ca pondere din PIB a cheltuielilor bugetului general consolidat, de la 31,9% la 31,7%. In termeni nominali, cheltuielile vor inregistra insa o crestere de 13,9%, de la 89.887 milioane de lei in acest an la 102.341 milioane de lei, estimat pentru anul viitor.

Diferenta dintre ponderea in PIB si termenii nominali rezulta din valoarea cu 6% mai mare a Produsului Intern Brut estimata pentru anul viitor, respectiv de 322.500 milioane de lei, fata de 281.200 milioane de lei in 2005.

INDICATORI MACRO. Cursul mediu valutar luat in calcul la fundamentarea bugetului pentru anul viitor este de 3,55 de lei pentru un euro. Cheltuielile de capital vor fi majorate de la 3,1% la 3,9%, iar cheltuielile de personal vor fi mentinute la nivelul din acest an de 5,5% din PIB. Pentru anul viitor, Guvernul estimeaza o inflatie de 5,5%, un deficit al bugetului consolidat de 0,5%, un deficit de cont curent de 6,9% din PIB si o crestere cu 100.000 a numarului de salariati.

SALARII. Cheltuielile de personal vor fi mentinute la nivelul din acest an, de 5,5% din PIB. Premierul Calin Popescu Tariceanu a evitat sa precizeze daca personalul bugetar va beneficia si anul viitor de cresterea cu 12% a salariilor, afirmand doar ca o solutie pentru acordarea acestei majorari ar fi reducerea schemei de posturi la diferite institutii publice.

Cheltuielile pentru bunuri si servicii vor fi reduse ca pondere in PIB de la 6,7% la 6,5%, concomitent cu reducerea dobanzilor aferente datoriei publice, de la 1,3% la 1,1%.

Productia industriala va creste cu 4,4%, iar importurile si exporturile de bunuri vor fi mai mari cu 15,8%, respectiv cu 14,6%. Proiectul mai prevede o crestere cu 2,5% a consumului colectiv efectiv al administratiei publice si o majorare cu 9,3% a valorii punctului de pensie, la 323,1 lei.

CRESTERI DE BUGETE. Principalele institutii care vor beneficia de fonduri suplimentare comparativ cu bugetul alocat in 2005 sunt ministerele Sanatatii, Transporturilor, Educatiei, Agriculturii, Apararii, in timp ce Ministerul Economiei si Comertului va primi mai putine fonduri bugetare.

Proiectele considerate prioritare de autoritati sunt securizarea frontierelor prin contractul cu EADS si angajarea a 4.000 persoane de catre Politia de Frontiera, atragerea investitiilor in turism, coridorul IV paneuropean, reabilitarea infrastructurii feroviare prin investitii de 300 milioane de euro.

GAFELE PREMIERULUI TARICEANU
Calin Popescu Tariceanu a dat din colt in colt cand a venit vorba despre cursul valutar mediu pe care s-a construit bugetul. "Eu nu-l stiu, dar asta nu inseamna ca el nu exista. Oricum, pentru cheltuielile interne, cursul de schimb nu are nici o relevanta", a declarat Tariceanu, uitand probabil ca accizele - venituri bugetare importante - sunt exprimate in euro. Pana la urma, biroul de presa al Guvernului a comunicat un curs de referinta destul de mic - 3,55 de lei pentru un euro. Vorba lui Tariceanu: "Se poate face si o rectificare bugetara daca e cazul".

Premierul a mai gafat o data cand a fost intrebat de ce bugetul a fost adoptat inaintea modificarii Codului Fiscal. "Nu sunt modificari la nivelul Codului Fiscal care sa afecteze bugetul. Sau, altfel spus, constructia bugetara nu are nevoie de modificari aduse Codului Fiscal", a declarat cu nonsalanta Tariceanu, uitand ca in Codul Fiscal sunt prevazute exact taxele si impozitele ce aduc incasari la buget.

Mai mult, bugetul a fost adoptat fara ca salariul minim pe economie sa fie negociat. Iar in ceea ce priveste indexarea salariilor bugetarilor, premierul Calin Popescu Tariceanu a fost confuz. "Anul acesta am avut cresteri de salarii importante, pentru ca au fost majorari decise in faimosul an electoral 2004 si au mai existat cresteri datorita introducerii cotei unice de impozitare. Sigur ca intotdeauna va trebui sa avem grija ca in politicile salariale sa pastram puterea de cumparare a cetatenilor. Dar noi am alocat pentru aceste cheltuieli 5,5% din PIB", a declarat acesta. Dar despre salariile bugetarilor premierul a anuntat raspicat: vor creste doar daca numarul angajatilor va fi redus.
×