Veniturile la buget sunt supradimensionate astfel încât să asigure un buget cu un deficit de numai 5,9% din PIB, pe placul FMI, în condiţiile în care şi cheltuielile cresc cu 9,62%. Vestea proastă este că aceste încasări nu vor putea fi realizate, iar Guvernul se va împrumuta masiv şi anul acesta.
Proiectul de buget pe 2010 prevede venituri totale în valoare de 66,654 miliarde de lei, în creştere cu 18,18% faţă de anul trecut. Analiştii economici consideră că nu este posibil ca statul să încaseze aceste venituri într-un an de criză, având în vedere că nu au fost majorate taxele mari care aduc grosul banilor la buget. "Anul trecut a scăzut economia cu 8% şi veniturile încasate la buget s-au redus şi ele cu 8%.
Pentru 2010 s-a negociat o creştere economică de 1,5%-2%, iar veniturile cresc cu 18%, ceea ce este nerealist. Cele mai mari semne de întrebare sunt la capitolul «Venituri nefiscale», unde sunt nişte creşteri foarte mari pe care nu le înţeleg. De exemplu, Guvernul îşi propune să încaseze 500 de milioane de lei din contribuţia elevilor şi studenţilor pentru internate, cămine şi cantine şi 100 de milioane de lei venituri din serbări şi spectacole şcolare, manifestări culturale, artistice şi sportive, care nu au mai fost până acum în buget şi nu ştiu exact ce reprezintă", a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată.
El a explicat că în spatele optimismului Executivului cu privire la majorarea veniturilor bugetare se ascunde de fapt dorinţa de creştere a cheltuielilor bugetare, fără a se depăşi deficitul de 5,9% negociat cu FMI. "Acesta nu este un buget de criză, în condiţiile în care cheltuielile bugetare cresc. Se repetă greşeala de supraestimare a veniturilor din anii trecuţi, din cauza căreia am avut şi deficitul aşa de mare în 2009. Nu aşa se face un buget de criză", a adăugat Voinea.
ÎNCASĂRI SPECTACULOASE
Veniturile fiscale, care reprezintă peste 82% din banii care se adună la buget, sunt prevăzute să crească cu 8,3%. Această majorare provine din impozitul pe profit al băncilor şi microîntreprinderilor, din impozitul pe transferul titlurilor de valoare, din impozitul pe ţiţei şi gaze, din impozitarea jocurilor de noroc. În schimb, veniturile nonfiscale se vor majora cu 198,56%.
Statul mizează că va aduna la buget 8,6 milioane de lei faţă de 2,89 milioane de lei, cât a strâns anul trecut. Cum? Pe lângă contribuţia elevilor şi studenţilor pentru internate, cămine şi cantine şi veniturile din serbări şi spectacole şcolare, Ministerul Finanţelor pariază pe creşterea cu 1.900% a veniturilor din prestări de servicii, de la 50 milioane de lei la un miliard de lei, cu 110,53% a veniturilor din închirierea de proprietăţi şi cu 413,87% a celor din vânzarea de bunuri şi de servicii.
Plus că taxele din protecţia mediului se vor majora cu 614,29%. Şi veniturile din timbru judiciar sunt estimate să crească cu 68%. Analiştii economici consideră că aceste majorări sunt nerealizabile şi că statul va fi nevoit să facă rectificări bugetare pentru a face rost de bani. Şi împrumuturi. Nu de alta, dar la capitolul cheltuieli, o creştere spectaculoasă înregistrează cheltuielile cu dobânzile, semn că Executivul se va împrumuta la greu şi în 2010.
Citește pe Antena3.ro