x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bugetara-latifundiară, din funcţie în funcţie la stat pe posturi de conducere

Bugetara-latifundiară, din funcţie în funcţie la stat pe posturi de conducere

de Cristian Anton    |    05 Apr 2018   •   12:06
Bugetara-latifundiară, din funcţie în funcţie la stat pe posturi de conducere

Aracsia Magdalena Benţia, bugetara cu o avere imobiliară demnă de un latifundiar, este un funcţionar în căutare perpetuă de noi provocări. În doar câţiva ani, Benţia a bifat funcţii de conducere din cele mai variate, de la ministerul Sănătăţii la cel al Culturii, şi de la Administrarea Activelor Statului la Protecţia Consumatorilor. A încercat şi în magistratură, dar CSM i-a respins ascensiunea şi în Justiţie. A rămas însă în sistem, chiar dacă nu sub forma sub care şi-a dorit, ci ca inculpat judecat acum pentru corupţie.

Aracsia Magdalena Benţia află azi ce măsuri va lua judecătorul Tribunalului Bucureşti împotriva sa, în dosarul unde este judecată pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu. DNA o acuză că, în perioada decembrie 2010- august 2011, în calitate de şefă a Direcţiei Juridice a Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CONAS), a făcut plăţi ilegale de aproape 6,8 milioane lei.

13.718.426 de lei este suma pentru care Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate s-a constituit parte civilă în dosarul în care este judecată Aracsia Magdalena Benţia

Procurorii au pus sechestru pe imobilele funcţionarei, lucru care trebuie să doară cel mai tare. Şi asta pentru că Aracsia Magdalena Benţia deţine o avere impresionantă, care ar face invidios orice bugetar.

Avere impresionantă, datorii uriaşe

Funcţionara devenită de puţin timp şefa Direcţiei de Insolvenţă a Persoanelor Fizice din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) este proprietara a patru terenuri, în suprafaţă totală de circa 30.000 de metri pătraţi, în Dâmboviţa. Benţia mai are un Opel şi un Ford, dar şi nu mai puţin de 10 apartamente în Bucureşti: două pe strada Dristorului şi câte unul pe Şoseaua Pantelimon, Calea Călăraşilor, Intrarea Odobeşti, Intrarea Târgu Frumos, Bulevardul 1 Decembrie, Bulevardul Iuliu Maniu, Bulevardul Camil Ressu şi strada Roma. Bugetara a avut chiar 11 apartamente, dar unul l-a vândut în 2016. Benţia are şi grija celor patru credite bancare accesate, în valoare totală de 400.000 de franci elveţieni şi 96.000 de euro. O povară financiară uriaşă, pe care trebuie s-o ducă din venituri bugetare neverosimil de mici: 15.000 lei de la Ministerul Sănătăţii, 19.000 lei de la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), plus cei 20.000 lei câştigaţi de soţul ei, doctorul Dan Răzvan Benţia. 

Afaceri plăpânde

Bugetara care are în proprietate o scară de bloc şi-a încercat norocul şi în business-uri private, dar fără noroc. Aracsia Magdalena Benţia a înfiinţat în 2012 firma Grandar Crystal SRL, specializată în alte forme de învăţământ. Afacerea nu a mers şi pace, societatea raportând în 2015 că nu are niciun angajat şi nu desfăşoară activitate. Nici soţul ei nu se bucură de vreun succes deosebit: firma Benţia Neurosurgery Med SRL, cu sediul în Braşov, a declarat în 2016 afaceri de numai 61.000 lei şi un profit de 15.000 lei, fără niciun angajat.  

Carieră ratată în magistratură

Şefa Direcţiei Insolvenţe Persoane Fizice în ANPC- şefa Direcţiei Insolvenţă din AAAS- consilier juridic la Ministerul Culturii- şefa Direcţiei Juridice din CONAS- asistent la Direcţia Monitorizare şi Corp Control a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate- consilier juridic la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Bucureşti, un traseu profesional mai degrabă agitat pentru bugetara cu avere de latifundiar.

Aracsia Magdalena Benţia a schimbat nu mai puţin de şase joburi la stat, majoritatea în funcţii de conducere, în cei 12 ani de la terminarea unei facultăţi private de Ştiinţe Juridice

În plus, în ianuarie 2013, Consiliul Superior al Magistraturii i-a respins cererea de admitere în magistratură, întrucât nu avea suficientă experienţă, respectiv minim cinci ani în specializarea juridic.

DNA: Excursii ilegale în America de Sud

DNA a trimis-o în judecată pe Aracsia Magdalena Benţia, fostă Dăscălescu, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, comise în perioada când conducea CONAS. Potrivit procurorilor anticorupţie, bugetara cu 10 apartamente şi zeci de mii de metri pătraţi de terenuri a încheiat, alături de alţi doi inculpaţi, două contracte de prestări servicii, un act adițional și un acord cadru cu trei societăți comerciale. Printre serviciile achiziţionate ilegal au fost şi vizite de bune practici în Andaluzia, Australia, Columbia, Brazilia şi Argentina, pentru care ministerul a plătit aproape cinci milioane de lei.

×
Subiecte în articol: Aracsia Magdalena Benţia