Bugetul general consolidat a încheiat primele două luni ale acestui an cu un deficit de 2,44 miliarde lei, respectiv 0,39 % din PIB, în scădere faţă de cel de 2,7 miliarde lei, respectiv 0,46% din PIB, realizat în perioada similară a anului trecut.
Această diminuare confirmă, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice, continuarea procesului de consolidare fiscală.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 29,28 miliarde lei, reprezentând 4,7 % din PIB, au fost cu 0,1% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Impozitul pe venit a crescut cu 11,9% comparativ cu primele două luni din 2012, în timp ce impozitul pe profit înregistrează o scădere cu 1,2 miliarde lei, ca urmare a faptului că termenul de plată a acestuia a fost decalat de la 25 ianuarie la 25 martie ale anului, astfel că veniturile colectate din impozitul pe profit vor fi comparabile ca nivel de încasare la sfârşitul trimestrului I 2013.
Evoluţii favorabile s-au înregistrat şi la accize (plus 18,9%) şi contribuţii de asigurări (plus 2,4%). Taxa pe valoare adăugată a crescut cu 2,6% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, în condiţiile în care încasările au fost mai mari cu 5%, în timp ce rambursările au crescut cu 12%.
Veniturile nefiscale s-au majorat cu 12,1% la nivelul bugetului general consolidat, creşterea înregistrându-se la bugetul de stat cu 30,3% şi la instituţiile autofinanţate cu 2,%, în timp ce la bugetele locale s-au redus cu 4,7%.
Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 31,73 miliarde lei, reprezentând 5,1% din PIB, s-au redus în termeni nominali cu 0,7% faţă de cele din perioada ianuarie-februarie 2012.
S-au înregistrat creşteri la cheltuielile de personal (plus 16,6%), ca urmare a reîntregirii totale a salariilor personalului bugetar la nivelul lunii iunie 2010.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 8,4%, din cauza accelerării procesului de achitare a arieratelor de către autorităţile locale şi de către fondul naţional de sănătate.