x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bulgarii trec la troc pentru a depăşi criza

Bulgarii trec la troc pentru a depăşi criza

14 Apr 2009   •   00:00

Din ce în ce mai multe companii de la sud de Dunăre recurg la contracte barter, de la începutul anului, din cauza deficitului de lichidităţi, ca urmare a îngreunării condiţiilor de obţinere a creditelor, conform publicaţiei Dnevnik.



Din cauza crizei, datoriile între companii ar putea depăşi 102 milioane de euro şi astfel numărul acordurilor barter ar putea creşte în lunile următoare, conform Asociaţiei Industriale Bulgare. Trocul a mai fost folosit în Bulgaria şi în anii '90, în timpul tranziţiei de la comunism la economia de piaţă, precum şi de problemele economice din 1997.

DOMENII
Cele mai multe contracte barter au loc în domeniile construcţiilor şi al publicităţii, însă există discuţii pentru extinderea lor şi la turism, şi la companiile producătoare de vinuri.

Nikolai Phlivanov, de la compania de investiţii imobiliare Green Life, a arătat că investitorii plătesc 20%-30% din valoarea proprietăţilor sub formă de apartamente sau birouri, iar restul în bani. Firmele de construcţii au plătit, la rândul lor furnizorii de materiale de construcţii cu apartamente.

Totuşi, unii subcontractori au solicitat plata integrală în numerar. În publicitate, serviciile oferite sunt plătite sub formă de materiale de birotică, computere, maşini sau acces la internet. (D.I.)

×
Subiecte în articol: economic