ECONOMIC
CAPITAL - Victoria lui Bush incurajeaza cu masura pietele
Analistii considera ca viitorul burselor depinde de echilibrul dintre politica fiscala permisiva a presedintelui reales George W. Bush si efectele realegerii asupra pretului titeiului. Capitalurile din Romania vor fi influentate intr-o masura pozitiva, dar mai mica, altele fiind problemele presante.
ADRIAN N. IONESCU
SPERANTE. Dragos Cabat se asteapta la un impact
pozitiv pentru investitiile private
|
DOLARUL SI TITEIUL. Eventualele efecte ale cresterii deficitului bugetar american se faceau deja simtite asupra dolarului, care se afla joi la Londra, aproape de minimul record al ultimelor noua luni, de 1,2833 pentru un euro, fata de cotatia de 1,26 din New York-ul optimismului din ajun. La Londra si Frankfurt, bursele erau joi intr-o usoara scadere, de asemenea, menita sa corecteze progresele (cele mai mari din ultimele sase luni), consemnate miercuri. Republicanii sunt prin traditie adeptii unei fiscalitati reduse, care sa incurajeze afacerile, dar, pe de alta parte, piata titeiului ar putea tempera acest curaj, datorita cresterilor prognozate de specialisti. Joi titeiul revenise la cotatii de peste 50 de dolari/baril.
La Bucuresti, indicii erau de asemenea ezitanti, indicele BET, al celor mai valoroase 10 actiuni listate la Bursa de Valori (BVB), inregistrand, ieri la pranz, un firav progres de 0,09%, urmat de o scadere de 0,35%.
CASTIG. Siminel Andrei spune ca Romania are un
mare avantaj ca aliat al Americii
|
Citește pe Antena3.ro
"Ma astept la un impact pozitiv pentru investitiile pe piata de capital si in special pentru cele private (din afara Bursei), cercurile economice apropiate administratiei Bush aratandu-se deja interesate de Romania", spune Dragos Cabat, analist (CFA, chartered financial analyst, o calificare specifica Wall Street). "Realegerea lui Bush poate insemna un avant important pentru investitiile americane la noi. Pozitia ambasadorului SUA la Bucuresti va capata mai mare greutate, iar stabilitatea economica si coruptia vor reveni in prim-plan, autoritatile romane trebuind sa fie convingatoare cand vorbesc despre atractivitatea mediului", adauga Dragos Cabat.
JOC DIFICIL. "Pe de o parte, Romania are un mare avantaj ca aliat al Americii. Pe de alta parte, Europa este oarecum ostila acestei colaborari", este de parere Siminel Andrei, presedintele Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare si copresedinte al Comitetului Comun de Dezvoltare a BVB si Bursei Electronice Rasdaq. "Istoria noastra, ca tara mica, a aratat ca este greu sa ne strecuram "printre linii", desi economic este profitabil. Spre deosebire de alte perioade, acest mileniu pune un mare accent pe valorile morale si "jocul" nostru este de aceea si mai dificil", adauga Andrei, care este si directorul NCH Advisors, firma care administreaza in Romania fonduri de investitii de mai multe sute de milioane de dolari veniti mai ales din SUA.