x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cad SIF-urile / Pierderi de milioane

Cad SIF-urile / Pierderi de milioane

de Adrian N. Ionescu    |    07 Mar 2006   •   00:00
Cad SIF-urile / Pierderi de milioane

In timp ce restul actiunilor au incercat o revenire timida, cele ale SIF-urilor si-au continuat ieri degringolada inceputa vineri. Cauza este reducerea pragului maxim de detinere de actiuni. In pachetul-limita de 1%, unii deputati vor sa introduca toate detinerile celor care actioneaza impreuna.

Ieri, indicele BET - FI, care urmareste preturile actiunilor celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF), a mai pierdut 1,45%, dupa ce vineri scazuse cu 2,78%. Numai ieri, actionarii SIF au pierdut aproape patru milioane de euro. Cauza este incertitudinea privind reglementarea pragului maxim de detinere de actiuni la o SIF, nesiguranta care ar putea amorsa o tendinta descendenta in viitoarele trei-sase luni, potrivit lui Valerian Ionescu, director la compania de brokeraj CA IB Securities.

COMISIA "CONTRA". Joi, tranzactionarea SIF-urilor a fost suspendata de conducerea Bursei, dupa ce, miercurea trecuta, Comisia de finante-banci a Camerei Deputatilor a adus un amendament "otravit". Amendamentul vizeaza proiectul legii de aprobare a ordonantei care a ridicat de la 0,1% la 1% pragul maxim de detinere din capitalul social al unei SIF. Comisia a redus, in fapt, pachetul de actiuni pe care o persoana il poate detine, incluzand in acelasi 1% si detinerile persoanelor cu care titularul actioneaza in mod concertat (impreuna).

Astfel de grupuri vor fi nevoite sa vanda surplusul in termen de trei luni daca amendamentul va deveni litera de lege. Potrivit analistilor, exista fonduri de investitii si persoane fizice au ajuns prin intermediari la detineri de peste 10%.

INVESTITORII SUPARATI. "Investitorii nu pot fi pedepsiti pentru faptul ca au achizitionat actiuni intr-un moment in care prevederile legale le-au permis", spune un comunicat al Asociatiei brokerilor (ANSVM), referitor la obligatia de a vinde actiunile ce depasesc 1%. "Solicitam plenului Camerei sa retrimita proiectul de lege comisiei. Amendamentul in forma actuala restrictioneaza accesul la piata", a precizat Dan Paul, presedintele ANSVM.

PROPUNERE. Brokerii propun ca pragul de detinere concertata sa fie majorat la 5%, iar limita de 1% sa se aplice investitorilor singulari. "Daca legiuitorul are in vedere disocierea persoanelor care actioneaza concertat fata de celelalte, sa aiba in vedere si diferentierea pragului de detinere de actiuni", motiveaza ANSVM. Decizia comisiei i-a luat prin surprindere pe brokeri. Miercurea trecuta, in "ziua amendamentului", SIF-urile crescusera cu 3,15%. Sedinta comisiei ar fi trebuit sa fie aproape o formalitate, dupa ce aparitia ordonantei "1%" incheiase ani intregi de dezbateri.

MIZA. Cresterea pragului maxim de detinere ar fi trebuit sa faca mai usor de controlat managementul SIF-urilor, care a fost acuzat ca a profitat de marea dispersie a actionarilor. Fiecare SIF are circa noua milioane de actionari. Milioane de actionari au doar cateva actiuni, de care multi nici nu au habar. Concentrarea acestora ar fi putut fi incurajata prin cresterea pragului maxim. Pana la sfarsitul anului trecut, doar 45% din cei care au subscris, in cadrul cuponiadei, la unul dintre cele cinci Fonduri ale Proprietatii Private (precursoarele SIF-urilor) isi vandusera actiunile la actualele SIF-uri, potrivit analistului Mihai Caruntu. Actionarii avizati spun ca este firesc sa aiba puterea sa ceara socoteala managementului, care lasa sa se inteleaga, pe de alta parte, ca actionarii vor sa controleze sutele de milioane de euro ale SIF-urilor.

In plus, brokerii considera ca nu aduce nimic bun nici suspiciunea ca subiectul a devenit unul favorit pentru presedintele Traian Basescu. El a acuzat recent ca cercuri de interese vor sa cumpere CEC-ul prin intermediul SIF-urilor, idee care i-ar fi fost sugerata de unul dintre liderii SIF, potrivit informatiilor de pe piata.

PETITIE ON-LINE
Mai multi investitori grupati in Adunarea Generala a Forumistilor - www.AGF.ro au lansat o petitie digitala prin care cer Parlamentului, in special membrilor Comisiei Camerei Deputatilor care au modificat reglementarile "Ordonantei 1%", aprobarea altor doua legi, potrivit unui comunicat al AGF. Prima prevede ca aceia care detin, singuri sau impreuna cu altii, mai mult de o vila si 1.000 mp in Arad, Bacau, Brasov, Bucuresti si Craiova sa vanda surplusul in trei luni. In orasele respective se afla sediile SIF-urilor. Al doilea proiect prevede ca parlamentarii din acelasi partid politic care actioneaza concertat in Parlament sa nu poata detine mai mult de 1% din mandatele parlamentare. (Vasile Ionel).
×
Subiecte în articol: economic sif-urilor