x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cadastru de lux la Loteria Română

Cadastru de lux la Loteria Română

de Daniela Ivan    |    16 Iun 2010   •   00:00
Cadastru de lux la Loteria Română
Sursa foto: Jurnalul foto/

Loteria Română aruncă 4 milioane de euro pentru intabularea a 1.000 de imobile, în ciuda crizei financiare prin care trece ţara. Dacă facem un calcul rezultă că o măsurătoare cadastrală ajunge la 4.000 euro/amplasament, în condiţiile în care pe piaţa liberă o lucrare cadastrală pentru un apartament cu trei camere ajunge la 600 de lei, preţ în care intră şi taxa de intabulare.



Pentru a-şi pune în aplicare planul, Loteria a organizat o licitaţie deschisă ce, paradoxal, nu a fost câştigată de firma care a oferit serviciul cu preţul cel mai mic, ci de cea care a prezentat soluţia cu cel mai mare preţ. Ofertele depuse au variat între 1,2 milioane de euro şi peste 4 milioane euro. Câştigătoarea se numeşte SC Construct Co Grup şi este o firmă care are ca obiect de activitate lucrări de construcţii ale clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. Patronii firmei sunt Buteică Marilena cu 90% din acţiuni şi Firan Julietta cu 10%, conform datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cum a ajuns să câştige firma care oferă cel mai scump serviciu, în ciuda principiului licitaţiei deschise care presupune să câştige ofertantul care vine cu cel mai mic preţ? Loteria a cerut, prin caietul de sarcini, două condiţii aberante şi inutile. Prima, firmele trebuie să aibă GPS cu 220 de canale, deşi spaţiile sunt, în general, parteruri de bloc, unde GPS-ul nici nu se poate folosi. În plus, 220 de canale înseamnă că se poate comunica practic cu 220 de sateliţi simultan, deşi în România nu se pot recepta mai mult de 10-15 sateliţi, în funcţie de oră. A doua condiţie se referea la existenţa unui scaner 3D, pentru a face modelul tridimensional al locaţiei. Însă modelul 3D se utilizează pentru terenuri. Or, în interiorul unui punct de lucru Loto, ce să reprezinţi 3D? Biroul, scaunele ori vânzătoarele?

Asupra corectitudinii licitaţiei planează şi un alt semn de întrebare legat de faptul că firma câştigătoare nu era autorizată de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, deşi serviciile solicitate erau de cadastru. După declararea câştigătorului licitaţiei, ceilalţi participanţi au formulat contestaţii, arătându-se nemulţumiţi faţă de aceste aspecte pe care le-au considerat aberante. În plus, firmele ofertante au fost chemate, printr-un fax trimis la ora 17:00, a doua zi la ora 8:30 la sediul Loteriei, pentru verificarea echipamentelor. Contestatarii susţin că unii dintre ofertanţi au sediul la sute de kilometri de Bucureşti şi că Loteria nu le-a lăsat timp pentru a aduce echipamentele.

Din acest motiv, consorţiul de firme Blom a depus o contestaţie prin care solicită anularea rezultatului, având în vedere că nu putea să aducă în nici 20 de ore echipamente din cinci locaţii Târgovişte, Piteşti, Bucureşti, Roşiori de Vede şi Craiova şi a cerut un răgaz de 48 de ore. Nu i-a fost acordat! Mai mult, o altă firmă, SC Primul Meridian SRL s-a văzut în imposibilitatea de a participa la prezentarea echipamentelor pentru că nu a primit faxul, nefiind energie electrică în zona sediului social. Lucru confirmat şi de CEZ Distribuţie SA, filiala Caracal. La rândul său, firma Boştină şi Asociaţii a contestat necesitatea GPS cu 220 de canale. "Cele 220 de canale presupun urmărirea în acelaşi timp a 32 de sateliţi, acest lucru nefiind posibil în România. La niciun moment de timp nu există 32 de sateliţi disponibili simultan şi, prin urmare, nu se justifică această solicitare. Suntem de părere că s-a strecurat o greşeală în aceste caracteristici tehnice", se arată în documentul citat. Nici una dintre aceste contestaţii nu a fost acceptată, acestea fiind catalogate ca nefondate.

×
Subiecte în articol: economic bani loteria română risipă