x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Câinii, puşi să ia urma contrabandiştilor

Câinii, puşi să ia urma contrabandiştilor

de Valentin Gros    |    18 Sep 2019   •   11:28
Câinii, puşi să ia urma contrabandiştilor
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Contrabanda cu ţigări a ajuns la nivelul de 13,7%, un minim istoric al ultimilor şase ani, dar în partea de nord-est a ţării,a graniţele cu Republica Moldova şi Ucraina, se menţine încă la o cotă ridicată, relevă un studiu prezentat de autorităţi cu ocazia lansării unei campanii naţionale împotriva acestui fenomen. Printre intenţiile guvernanţilor se regăseşte desprinderea de ANAF a activităţii vamale, mişcare ce ar contribui la îndeplinirea obiectivelor în acest sens, dar şi antrenarea de echipe canine.

 

„Trebuie să subliniem faptul că, în ultimii şase ani de zile, nivelul de contrabandă a scăzut, este anul cu cel mai scăzut nivel, asta nu cred că trebuie să ne oprească aici, din contră trebuie să ne mobilizeze şi factorii cheie trebuie să o facă”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Ca surse ale comerţului ilicit, au fost identificate mărci care nu aparţin marilor companii de ţigarete, cu timbre de Republica Moldova şi Ucraina, valoarea contrabandei în partea de nord-est a ţării fiind la cel mai înalt la nivel naţional, de 29,5%.

Fâşia verde, zonă vulnerabilă

„Pe de altă parte, din ce înseamnă relaţia cu Republica Moldova, din cifrele pe care le avem la dispoziţie, 70% din contrabandă este pe fâşia verde, trebuie spus acest lucru, pentru că este o zonă spre care trebuie să ne orientăm cu foarte mare atenţie”, a mai spus ministrul.

El a subliniat că va manifesta „toleranţă zero” faţă de contrabandă şi consideră că „trebuie un efort comun” al Ministerului de Interne, care are în administrare partea de graniţă, şi Ministerul Finanţelor prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), pentru partea de intrare în ţară prin punctele de frontieră.

Echipe de câini care acţionează pentru depistarea mărfurilor introduse fraudulos în ţară vor fi organizate la punctele de frontieră. Actualul centru de pregătire al echipelor canine de la Giurgiu va fi mutat în Bucureşti, în zona Pantelimon. De asemenea, vor mai exista alte două centre în ţară, la Cluj şi la Tulcea.

Structură europeană în luptă cu evaziunea

Nu va fi uşor, nu este o luptă uşoară, există o dorinţă a mea personală şi o spun cu foarte multă responsabilitate, vreau efectiv să susţin această luptă împotriva evaziunii fiscale, împotriva acestei contrabande cu ţigări şi asupra oricărei contrabande. Este o poziţie sensibilă, mai ales pentru un om politic. Săptămâna trecută am depus o iniţiativă legislativă care presupune desprinderea din ANAF a activităţii vamale. Partea vamală va deveni efectiv o structură independentă, aşa cum a mai fost, şi s-a dovedit o practică bună, mai ales că este şi o practică europeană. Deci vreau să creăm o structură vamală independentă europeană, care să aibă ca principal obiectiv acesta reducerea substanţială a evaziunii fiscale şi contrabandei, în special.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor

Explicaţie foto: Mărci de ţigări necunoscute pe piaţă intră în ţară pe la graniţele de nord-est

 

 

×
Subiecte în articol: Eugen Teodorovici