x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Calendar fiscal pentru 2012. Care sunt datele-limită până la care puteţi plăti taxele şi impozitele, fără penalităţi

Calendar fiscal pentru 2012. Care sunt datele-limită până la care puteţi plăti taxele şi impozitele, fără penalităţi

de Daniela Ivan    |    08 Ian 2012   •   21:00
Calendar fiscal pentru 2012. Care sunt datele-limită până la care puteţi plăti taxele şi impozitele, fără penalităţi


Calendarul fiscal se adreseaza celor care au o locuinta, o masina sau romanilor care obtin bani din contracte de comision, din inchirieri de locuinte, dar si persoanelor care lucreaza ca liber-profesionisti sau care au venituri din alte activitati comerciale.

Vreti sa stiti care sunt datele pana la care puteti plati fara penalizari taxele si impozitele locale sau pe cele de la sectia financiara? Consultati calendarul fiscal pentru 2012.

Taxele si impozitele sunt percepute de stat dupa un calendar intocmit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Acesta stabileste termenele-limita pana la care contribuabilii persoane fizice sau juridice trebuie sa depuna la unitatea fiscala unde sunt arondati documentele fiscale si sa faca platile anticipate aferente impozitelor care trebuie platite. Calendarul Fiscal trebuie respectat, deoarece depasirea termenelor atrage dupa sine penalizari si amenzi.

Primariile percep taxe pentru toti proprietarii de locuinte si terenuri intravilane sau extravilane. De asemenea, si posesorii de autovehicule, rulote, barci cu motor ori fara motor sau de locuri de parcare si garaje achita taxe locale. Plata acestora se poate face fara majorari, in doua transe, pana pe 31 martie, respectiv 30 septembrie. Taxele locale se pot plati la directia de impozite si taxe locale din primarii, precum si la unitatile CEC sau la oficiile postale din toata tara.

Si proprietarii care inchiriaza locuinte, terenuri, spatii comerciale si industriale trebuie sa mearga la sectiile financiare unde sunt arondati si sa depuna declaratiile privind veniturile realizate pana pe 16 ianuarie. Insa, cei care doresc sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real trebuie sa anunte acest lucru la Administratia Financiara unde sunt arondati pana pe 31 ianuarie. Platile se fac trimestrial, pana la 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 decembrie. Si persoanele care presteaza activitati in regim de consignatie trebuie sa le declare la sectiile financiare pana in ultima zi din februarie, iar platile se fac trimestrial, datele fiind aceleasi ca si in cazul celor care obtin venituri din inchirierea de proprietati.

Profesii liberale
Romanii care obtin venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit – notari, avocati, evaluatori, artisti etc. – au obli­gatia sa depuna declaratiile pri­vind veniturile realizate pana pe 25 mai. Insa, cei care opteaza pentru de­ter­minarea venitului net in sistem real trebuie sa anunte acest lucru la Ad­ministratia Financiara unde sunt arondati pana pe 31 ianuarie. Op­tiunea este valabila timp de doi ani.
Aceeasi procedura trebuie urmata si de oamenii care obtin bani din drepturi de proprietate intelectuala, precum si de cei care cultiva si vand flori, legume, ciuperci si de fermierii care obtin venituri din exploatarea pe­pinierelor viticole si pomicole sau din alte activitati similare celor conside­rate activitati agricole.

Cererile se fac la unitatea fiscala unde contribuabilul este arondat si tot aici se fac si platile la trezorerie, care nu intotdeauna se afla la aceeasi adresa cu unitatea fiscala. Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati in­dependente, cu exceptia impozitului pe venituri din arendare si a veni­tu­rilor din activitati agricole, trebuie sa realizeze platile in datele de 25 mar­tie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 de­cembrie. Persoanele care reali­zea­za venituri din activitati agricole trebuie sa achite impozitul in doua transe, respectiv 1 septembrie si 26 noiembrie.

Cei cu statut de persoana fizica autorizata, cei care realizeaza venituri din profesii liberale, precum si cei care realizeaza venituri din drepturi de autor si din activitati agricole au obligatia sa plateasca la sistemul public de pensii si la cel de sanatate. Exceptie fac cetatenii care sunt angajati cu carte de munca la o alta firma. Contributiile se efectueaza trimestrial, in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Cine plateste noua taxa de poluare auto
Din acest an, cei care vor sa-si cumpere o masina inmatriculata in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 trebuie sa plateasca o taxa de poluare care se stabileste in functie de capacitatea cilindrica, vechimea masinii si coeficientul de poluare. Taxa se aplica atat masinilor cumparate din strainatate, cat si celor inmatriculate in Romania inainte de 2007.

Totodata, taxa va fi platita atat pentru automobilele noi, cat si pentru cele cumparate la mana a doua, care nu au mai fost inmatri­culate pana acum in Romania.
Cei mai afectati sunt proprietarii masinilor vechi. De exemplu, pentru o Dacia 1310, fabricata inainte de 1997, care nu valoreaza mai mult de 1.000 de euro, taxa de
poluare ar putea fi chiar si de 3.000 de euro. Noua taxa poate ajunge in unele cazuri chiar si la 32.000 de lei.

Pe de alta parte, legea mai prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25 la suta fata de variantele anterioare, astfel ca cei care au platit-o in vechea forma pot cere rambursarea diferentei.

Codul Fiscal 2012 a modificat si taxele pentru mijloacele de transport, in functie de capacitatea cilindrica, numarul de axe sau remorci. Aceste taxe sunt platite la primarii de catre contribuabili, care detin astfel de mijloace de transport. Proiectul a fost promulgat de presedintele Traian Basescu si intra in vigoare in 30 de zile de la publicarea proiectului de lege in Monitorul Oficial.

Romania se imprumuta in acest an cu 30.000 de euro pe minut
Pentru a functiona normal, Romania trebuie sa se imprumute cu 16 miliarde de euro in 2012. Si asta pentru ca tara noastra trebuie sa acopere deficitul bugetar de 2,5 miliarde de euro, dar mai ales pentru a plati dobanzile co­res­pun­zatoare datoriilor facute pana acum si ajunse la scadenta in valoare de 13,5 miliarde de euro. Un calcul simplu arata ca Romania se va imprumuta cu peste 30.000 de euro pe minut si ca fiecare roman este imprumutat cu 800 de euro, in contul statului. Fara acesti bani, statul nu va mai putea plati pensiile, salariile bugetarilor, medicamentele compensate etc.

De unde va lua banii, in plina cri­za a datoriilor suverane? De la ban­cile din Romania, prin titluri de stat, si din afara tarii, daca Romania va reusi sa iasa pe pietele externe de capial. Ministerul de Finante trebuie sa faca rost de 11,2 miliarde de lei, echivalentul a circa 2,5 miliarde de euro, bani care vor fi folositi numai pentru finantarea defici­-
tului bugetar. Numai in primul trimestru, Ministerul Finantelor Publice vrea sa emita pe piata interna titluri de stat cu o valoare indicativa cuprinsa intre 14 si 16 mi­liarde de lei.

Banii necesari rostogolirii datoriilor externe vor fi platiti de Banca Nationala. Potrivit strategiei mi­nisterului, 50% din suma ar urma sa fie acoperita din imprumuturi de pe plan extern, restul, de pe piata externa. Practic, suma pe care Finantele trebuie sa o imprumute in acest an este mult mai mare comparativ cu cea din 2011, pentru ca o parte din acesti bani vor fi luati pe termen scurt, si aceste sume trebuie rostogolite. De exemplu, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat anul trecut 51,5 miliarde de lei prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie, cu 25% peste valoarea sumelor atrase in 2010, de 41 miliarde de lei. Tot de pe piata interna, Trezoreria a reusit sa atraga 1,4 miliarde de euro prin emisiuni de titluri de stat, fata de 2,53 miliarde de euro in 2010.

×
Subiecte în articol: economia