x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Carburanti - Petrom tine la pret

Carburanti - Petrom tine la pret

de Adrian N. Ionescu    |    15 Sep 2005   •   00:00
Carburanti - Petrom tine la pret

Patronul OMV de la Petrom nu renunta la actuala politica de preturi, ci o justifica prin grija pentru concurenti. Compania respinge propunerile reprezentantilor Guvernului de ameliorare a preturilor.

Petrom isi justifica politica de preturi prin grija pentru concurentii sai, care nu beneficiaza de titeiul autohton, iar importul i-ar duce la faliment.

Petrom foloseste preturile internationale ale titeiului si ale produselor petroliere, pentru ca "in Romania asta ar fi un fel de politica de dumping si n-ar mai fi concurenta loiala fata de celelalte rafinarii din Romania", potrivit declaratiei lui Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele companiei si al Grupului OMV. Celelalte rafinarii n-au acces la titeiul romanesc. Potrivit datelor prezentate de Petrom, preturile carburantilor sai sunt practic egale cu mediile europene de la 29 august, inaintea scumpirilor care au revoltat mediul de afaceri.

VINA PE BRUXELLES. Seful Petrom si al OMV duce grija competitorilor sai, care "ar putea ajunge pana la faliment sau nu si-ar mai plati taxele". Daca Petrom ar vinde mai ieftin, competitorii sai ar exporta mai mult, la preturi mai bune, lasand Romania fara carburanti, mai sustine Ruttenstorfer. Oficialul a invocat principiile UE, pe care nu vrea sa le incalce, ca sa nu aiba de a face cu Consiliul Concurentei sau cu tribunalele europene, omitand ca UE, FMI, Banca Mondiala si Consiliul Concurentei au avizat tranzactia, fiind implicit de acord cu avantajele unor costuri mai reduse de aprovizionare cu petrol ale rafinariilor Petrom. Altfel spus, interpretarea data dumpingului de Ruttenstorfer nu este in acord chiar cu definitiile europene. N-au avut nici o sansa propunerile Ministerului Economiei de ameliorare a automatismului cu care preturile Petrom le urmeaza pe cele internationale.

DEZACORDURI. Culmea este ca 45% din valoarea totala a vanzarilor Petrom provine tocmai din exportul de produse petroliere. Carburantii acopera 30% din exporturile Petrom, care se teme nu de soarta concurentilor romani, ci de obiectiile celor straini, daca ar folosi doua preturi la titei, unul pentru produsele vandute exportate si altul pentru interior. Astfel ca Petrom dubleaza pretul titeiului romanesc, invocand nevoia de fonduri de investitii. Cheltuielile de explorare si productie aferente unui baril de petrol sunt de 20 de dolari. Se mai adauga redeventele platite statului, de circa 10 dolari. Restul pana la cotatia internationala "reprezinta fonduri dedicate investitiilor". Ieri, la bursa londoneza, pretul petrolului Brent era de aproape 62 de dolari/baril.

SESIZARI
Parlamentarii europeni s-au sesizat asupra posibilitatii ca mediile politice din Romania sa intervina pe piata petrolului si au infiintat o comisie care sa verifice daca acest lucru se intampla sau nu, a declarat ieri europarlamentarul Juan Bernat I Mari. "Pe piata petrolului si pe bursa s-a vazut foarte clar ca sunt oameni apropiati de politica care pot castiga bani prin informatii care vin pe canale politice si nu printr-o competitie reala. Din momentul in care vom avea mai multe date, raportul se va afla pe masa Comisiei Europene", a declarat Sabin Gherman, raportor pentru Romania in Parlamentul European. Bernat I Mari a atras atentia ca interventia guvernantilor in viata economica contravine regulilor UE, iar daca aceasta ipoteza se adevereste, integrarea Romaniei ar putea fi amanata pana in 2012.
Pe de alta parte, transportatorii rutieri propun Guvernului micsorarea accizei pentru motorina, pentru a proteja firmele de profil, deficitul de venituri bugetare urmand sa fie acoperit prin introducerea de noi taxe pentru extractia de petrol pe plan intern.

×
Subiecte în articol: economic petrom