x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Schimbări importante la plata facturilor cu noile carduri de energie. Marcel Boloș: „Domnul premier ne-a cerut să devansăm data”

Schimbări importante la plata facturilor cu noile carduri de energie. Marcel Boloș: „Domnul premier ne-a cerut să devansăm data”

de Redacția Jurnalul    |    25 Ian 2023   •   14:08
Schimbări importante la plata facturilor cu noile carduri de energie. Marcel Boloș: „Domnul premier ne-a cerut să devansăm data”
Sursa foto: Lucian Alecu

Românii pot plăti facturile cu cardul de energie începând din 20 februarie, a anunţat, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Oficialul a precizat că este vorba de o devansare cu 10 zile a datei, şi nu o întârziere, modificarea venind la solicitarea premierului Nicolae Ciucă.

"Vom da posibilitatea să fie făcută plata online. Domnul premier ne-a cerut să devansăm data şi să permitem plata pe 20 februarie. Devansăm cu 10 zile plata (care urma să se facă din 1 martie - n.r.)", a declarat, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Acum, calendarul modificat al cardurilor de energie arată astfel:

1-15 februarie - livrarea cardurilor de energie

20 februarie - se poate face plata facturii la energie cu cardul.

„Beneficiarii ajutorului de 1.400 lei pentru plata facturilor vor primi plicul acasă de la 1 februarie”, mai spune ministrul Marcel Boloș.

Ministrul Marcel Boloș și președintele Companiei Naționale Poșta Română, Valentin Ștefan, au vizitat miercuri Fabrica de Timbre, cu ocazia începerii procesului de printare și împlicuire a cardurilor de energie acordate de Guvern persoanelor vulnerabile, pentru plata facturilor la energie.

Ajutorul pentru plata facturilor se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare. Prin intermediul acestor vouchere se vor putea plăti facturile pentru electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

„Odată cu tipărirea și împlicuirea cardurilor de energie care vor ajunge la beneficiari în cursul lunii viitoare, am început implementarea unei noi măsuri de sprijin finanțată din bani europeni, prin Programul Operațional Regional și prin Programul Operațional Capital Uman. De această măsură vor beneficia 2,8 milioane de locuințe din România, în contextul creșterii prețurilor pentru utilități și pentru toate produsele de consum, care afectează în primul rând pe cei mai vulnerabili dintre români. De la 20 februarie vor putea fi făcute plăți cu cardurile de energie. Alături de cardurile pentru alimente și mese calde pe care le-am oferit încă din vara anului trecut, voucherele pentru plata facturilor vor ajuta milioane de oameni aflați în situații dificile să aibă condiții decente de viață și mă refer în mod special la persoanele vârstnice, care constituie cea mai vulnerabilă categorie socială. Țin să mulțumesc Companiei Naționale Poșta Română, cu care avem deja o bună colaborare în derularea acestui tip de proiecte, dar și celorlalte instituții care sunt direct implicat, după cum știți, în stabilirea beneficiarilor măsurilor de sprijin finanțate din fonduri europene”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Plățile se vor putea efectua după următorul calendar:

Pentru tranșa I – valoare de 700 lei în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
Pentru tranșa II – valoare de 700 lei în perioada septembrie 2023 – 31.12.2023.

Potențialii beneficiari vor fi înștiințați dacă s-au descoperit situații care îi fac neeligibili. În acest caz, ei pot suna la 0319966, numărul de call center-ul pentru care Poșta a mobilizat peste 50 de angajați, unde vor primi informații suplimentare și vor fi îndrumați, dacă situația poate fi corectată.

Bugetul măsurii pentru acordarea sprijinului necesar populației vulnerabile pentru compensarea prețului la energie cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, acordată prin intermediul cardurilor de energie a fost stabilit la suma de 4.000.000 mii lei și are ca sursă de finanțare fonduri externe nerambursabile prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, potrivit regulilor de eligibilitate stabilite prin Programul Operațional Capital Uman precum și a Programului Operațional Regional pentru perioada de programare 2014-2020, în limita economiilor care sunt identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014-2020.

Cine beneficiază de acest ajutor?

- pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei

- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei

- familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei

- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie să depășească 2.000 lei.

Procedura de stabilire a listelor cuprinde următoarele etape:

Se stabilește lista potențialilor beneficiari care se încadrează în categoriile stabilite în ordonanță

Se verifică veniturile acestora

Se verifică numărul de locuitori pentru fiecare punct de consum

Se verifică media venitului pentru fiecare loc de consum, pentru a vedea dacă se depășește pragul de 2.000 de lei.

Plățile din ajutorul pentru încălzire se fac prin servicii de mandat poștal prin una din următoarele modalități:

Direct la poștaș de care aparține beneficiarul ajutorului de încălzire

Direct la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul

Prin servicii electronice de mandat poștal

La fiecare plată se poate vizualiza soldul contului beneficiarului.

La 1 ianuarie 2024, toate cardurile își încetează valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate. Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la 31 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Actele necesare pentru plată:

Cardul de energie (primit prin Poșta Română)

Actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire și actul de identitate al împuternicitului)

Factura (curentă sau restantă) ori alt document justificativ (înștiințare de plată din partea furnizorului SAU certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/locatari, în cazul plății încălzirii în sistem centralizat de termoficare)

Dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie: contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat + declarație pe proprie răspundere a beneficiarului, că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.

×