x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cardurile iau locul banilor

Cardurile iau locul banilor

de Elena Stan    |    29 Mai 2008   •   00:00
Cardurile iau locul banilor

Românii au început să folosească din ce în ce mai mult cardurile pentru plata la comercianţi. Cel mai utilizat card de pe piaţă este cel de debit, care este perceput ca fiind un card de salariu.

TENDINŢĂ - Plăţi electronice de 10,3 miliarde de euro

Românii au început să folosească din ce în ce mai mult cardurile pentru plata la comercianţi. Cel mai utilizat card de pe piaţă este cel de debit, care este perceput ca fiind un card de salariu.

Valoarea totală a tran­zac­ţi­i­lor cu carduri Visa emise în România, realizate atît în ţară, cît şi în străinătate şi mediul online, a atins anul trecut valoarea de 10,3 miliarde de euro, faţă de 8,2 miliarde de euro cît a fost în 2006. De asemenea, s-a înregistrat o creştere de 67% a operaţiunilor derulate la comercianţi, faţă de anul 2006. În plus, valoarea totală a tranzacţiilor derulate la comercianţi a crescut cu 73,5%. “Românii îşi folo­sesc cardurile cu mai multă regulari­tate pentru a efectua diverse plăţi. Este important ca deţinătorii să utilizeze cardul şi pentru cumpărături de valoare mai mică, ceea ce înseamnă că plăţile electronice devin o alternativă obişnuită pentru plăţile în numerar. Cea mai mare bătălie a noastră este împotriva utilizării numerarului”, a declarat Cătălin Creţu, general manager al Vista Europe România. El a adăugat că valoarea medie de tranzacţie pe cardurile de debit a scăzut cu 0,7%, iar totalul cheltuielilor pe acest tip la comercianţi a crescut cu 83,9%. În timp ce în Europa un euro din nouă este cheltuit cu cardul la comercianţi, la noi acest raport este de un euro la o sută. “Ţinta noastră pentru 2015 este ca, la fiecare cinci euro cheltuiţi, un euro să fie cheltuit pe card”, a spus Cătălin Creţu.

PROBLEME. Legat de fraudele cu carduri înregistrate în România, în ultima perioadă, Cătălin Creţu este de părere că deţinătorii trebuie să fie mult mai atenţi. “Nu faci plata tranzacţiei cu numerar dînd unui ne­cunoscut banii tăi din mînă. Aşa se în­tîmplă cu cardul, trebuie să fim mult mai atenţi cum îl utilizăm. Mai mult, s-au înteţit atacurile de phishing, iar deţinătorii dau date perso­na­le”, a explicat Cătălin Creţu. Ra­por­tul fraudă – vînzări, adică retra­gere de la bancomat şi efectuarea de plăţi cu cardul, în România este sub me­dia din Europa. “În Europa, acest raport este de 0,0531%, iar în Ro­mâ­nia este de 0,0034%”, a spus Creţu.

Card business

Şi firmele au început să facă tot mai des plăţi cu cardurile. “Utilizarea cardului business face diferenţa între cheltuielile persoanale şi cheltuielile de afa­ceri, ajutînd la lupta împotriva economiei gri”, a explicat Cătălin Creţu. Specialiştii în domeniul bancar au observat că utilizarea cardurilor de business este făcută de deţinătorii români asemeni marilor manageri din Europa. Pe segmentul de afaceri, numărul de carduri business s-a majorat anul trecut cu 47,8%, iar valoarea tranzacţiilor a depăşit un miliard de euro. Mai mult, s-a înregistrat o creştere de 16,8% a numărului mediu de tranzacţii pe card Visa business.

×
Subiecte în articol: economic