x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Top 5 miniştri trimişi în misiune imposibilă

Top 5 miniştri trimişi în misiune imposibilă

de Daniela Ivan    |    05 Ian 2017   •   08:55
Top 5 miniştri trimişi în misiune imposibilă
Sursa foto: DIANA OROS

Viorel Ştefan, stăpânul banilor

Va fi cu siguranţă cel mai solicitat ministru. Proba de foc va fi elaborarea Bugetului 2017 având în vedere constrângerile bugetare care-l vor încorseta în păstrarea deficitului bugetar sub 3%. Rămâne de văzut cum va reuşi să împarte tortul bugetar celor 26 de ministere, astfel încât să-şi mulţumească toţi colegii. O altă misiune importantă va fi reducerea taxelor şi impozitelor la numai 50 având în vedere birocraţia existentă în prezent. Totodată, va trebui să găsească soluţii ca să armonizeze reducerile de taxe cu majorările de salarii şi pensii.

 

Mihaela Toader, şefa Fondurilor Europene

Moşteneşte un domeniu în care va trebui să plece aproape de la zero având în vedere că până acum nu au fost lansate ghidurile pentru participarea la programele din bani europeni. Au trecut deja doi ani şi nu am reuşit să luăm niciun ban din cele 3,4 miliarde de euro fonduri europene puse la dispoziţie de UE pentru România. Doamna ministru va avea mult de lucru având în vedere că Guvernul din care face parte îşi propune să atragă peste 72,5% din fondurile disponibile pentru perioada 2014-2023.

Olguţa Vasilescu, liderul de la Muncă

Multe sunt şi provocările cărora Olguţa Vasilescu va trebui să le facă faţă ca ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale. Legea salarizării unice a personalului plătit din fonduri publice care trenează de mulţi ani este aşteptată de cele 1,2 milioane de salariaţi ai statului. Mulţi din aceşti oameni, în special din Învăţământ şi Sănătate, se aşteaptă ca munca lor să fie plătită la nivelul competenţelor şi pregătirii profesionale. Şi pensionarii au mari aşteptări, ei doresc ca punctul de pensie să crească în mod constant, concomitent cu salariile şi economia.

Răzvan Cuc, conducătorul de la Transporturi

Preia un minister foarte greu, de la care oamenii au mari aşteptări. Toţi românii doresc ca în viitorii patru ani să fie construite cel puţin câteva autostrăzi care să traverseze ţara de la Est la Vest şi de la Nord la Sud. De asta depinde şi numărul investitorilor străini care vor veni în ţară, şi reducerea discrepanţelor dintre regiuni. În plus, Tarom este la un pas de faliment, iar calea ferată este la nivelul anilor 70. Dacă aceste obiective nu vor fi îndeplinite, guvernarea PSD poate fi considerată eşuată.

Petre Danea, managerul de la Agricultură

Agricultura este un pariu pierdut de toate guvernele României. Fărâmiţarea terenurilor agricole, lipsa dotărilor, decapitalizarea fermierilor şi lipsa unui sistem de irigaţii modern sunt problemele de care Petre Danea se va lovi la fiecare pas pe care va dori să-l facă. Ministrul vine cu 14 măsuri cu care vrea să fructifice potenţialul agricol al României. Printre acestea se numără acordarea la timp a subvențiilor, oferirea de facilități pentru fermierii români, eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate, impozit zero pentru tractoare și utilaje agricole şi cadastrarea, de către stat, a tuturor terenurilor agricole până în anul 2020.

×