Compania trebuie sa demonstreze in fata instantei ca este intr-adevar in dificultate si ca declararea starii de insolventa este o necesitate pentru a se reorganiza, au declarat pentru Jurnalul National mai multi avocati.
Insolventa poate fi ceruta de catre creditori sau de catre compania in cauza. "La primul termen (20 iunie-nr) se poate judeca daca instanta considera ca are toate informatiile necesare. De regula, aceste spete dureaza ani buni, asa ca, cel mai probabil o decizie nu va fi luata prea curand", a precizat un avocat, care a solicitat anonimatul.
"Va fi foarte greu ca Hidroelectrica sa dovedeasca ca este intr-o astfel de situatie, din moment ce este profitabila", a mai spus el. Daca judecatorul va decide insolventa, atunci va fi numit un administrator judiciar. Acesta va prelua activitatea de rutina a companiei, conducand-o practic dupa cum considera ca este mai bine. Orice bani intra in conturile Hidroelectrica, administratorul e cel care decide ce se intampla cu acestia. Avand in vedere anvergura companiei si interesele atat ale statului cat si ale creditorilor, cel mai probabil este ca deciziile vor fi luate cu prudenta.
In insolventa, compania va veni cu un plan de reorganizare, pentru care trebuie acordul creditorilor. Planul ar putea cuprinde renuntarea sau renegocierea contractelor bilaterale ale companiei.
Companiile care au anul trecut avut cele mai mari contracte sunt Alro (322,47 milioane lei), Energy Holding (280,25 milioane lei), Alpiq RomEnergie (204,34 milioane lei), ArcelorMittal Galati (185,46 milioane lei), EFT Romania (136,68 milioane lei), Alpiq RomIndustries (130 milioane lei) si Electromagnetica (124,95 milioane lei). Intelegerea cu ArcelorMittal Galati a expirat la inceputul acestui an.
Riscul cel mai mare este ca creditorii sa nu accepte planul iar atunci s-ar putea trece la lichidarea societatii, incepand cu marile hidrocentrale ca Portile de Fier si terminand cu loturile de masini.
Hidroelectrica era inscrisa in acordul cu Fondul Monetar International (FMI) pe lista primelor companii care vor beneficia de management privat. Statul se chinuie sa rezilieze contractele "baietilor destepti" de mai bine de un an. Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) si presedintele consiliului de administratie al Hidroelectrica, declara recent ca toate companiile cu care Hidroelectrica are contracte bilaterale directe au acceptat cresteri mici de preturi si scaderea cantitatilor, insa autoritatile considera ca acestea sunt prea mici.
Societatea trebuia sa se listeze la bursa cu un pachet de 10% din actiuni. Fondul Proprietatea detine 20% din titluri.