x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scandalul legat de carnea de cal continuă să afecteze companile româneşti

Scandalul legat de carnea de cal continuă să afecteze companile româneşti

18 Feb 2013   •   11:41
Scandalul legat de carnea de cal continuă să afecteze companile româneşti
Sursa foto: Karina Knapek/INTACT IMAGES
Scandalul cărnii de cal continuă să aducă prejudicii companiilor româneşti din industria cărnii, deşi autorităţile naţionale dar şi cele ale ţărilor membre UE au confirmat că frauda apărută în cazul etichetării cărnii de cal nu a plecat din România, Asociaţia Română a Cărnii urmând să prezinte, în câteva zile, pierderile suferite de aceste companii.
"Scandalul de fraudă în care a fost implicat pe nedrept ţara noastră aduce în continuare prejudicii abatoarelor româneşti care exportă în UE. Avem 2-3 abatoare care exportau carne de vită către Uniunea Europeană şi care deocamdată au primit semnale că trebuie să mai aştepte reluarea exporturilor, deşi România a fost scoasă din acest scandal", a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Mihai Vişan.

Acesta a precizat că ARC va prezenta în 2-3 zile o estimare a pierderilor suferite de companiile româneşti din industria cărnii, în urma scandalului privind etichetarea frauduloasă a cărnii de cal drept carne de vită.

Vişan a apreciat reacţia promptă şi sigură a autorităţilor naţionale în privinţa acestor acuzaţii aduse industriei din România, subliniind că nu acelaşi lucru poate fi afirmat în ceea ce priveşte reacţia unor autorităţi din statele membre.

"Consider că întârzierea în unele state membre pentru clarificarea situaţiei apărute în acest scandal, care deja durează de aproape două săptămâni, s-a datorat faptului că nu s-a considerat că ar avea impact asupra siguranţei alimentare şi din acest motiv nu s-a transmis pe sistemul rapid de alertă al CE. Vineri s-a decis ca şi în cazul unor acţiuni de fraudă să fie utilizat acest sistem", a mai adăugat Mihai Vişan.

Potrivit datelor furnizate de directorul executiv al ARC, exporturile companiilor româneşti din industria cărnii se ridică anul la 300 de milioane de euro.

Din cei 41 de membrii ARC, care asigură 55% din totalul producţiei de mezeluri, 15 au acreditare pentru export pe piaţa comunitară, cu precădere în ţări precum Grecia, Cipru, Marea Britanie şi Italia.


Industria de procesare a cărnii din România are în prezent 200 de unităţi agreate pentru export în UE, schimburi intracomunitare cu 18 ţări şi 20.000 de angajaţi direct şi în jur de 500.000 oameni integraţi în industrii colaterale. De asemenea, 95% din ceea ce se consumă din acestă industrie este produs românesc.

Consumul mediu de mezeluri în România este de 8 kg pe locuitor pe an, în timp ce în UE medie este de 20-25 kg, iar în Germania ajunge şi la 35 de kg.

Valoarea pieţei autohtone a cărnii se ridică la 1,2 miliarde de euro, circa 1% din PIB.AGERPRES
 

×
Subiecte în articol: carne de cal abator