Cartofii, conservele de legume, fructele, făina, pâinea, uleiul comestibil şi laptele de vacă s-au scumpit cel mai mult în februarie comparativ cu luna ianuarie, conform datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Preţurile produselor alimentare au crescut în medie, în februarie, cu 0,77% faţă de ianuarie 2011. Cartofii s-au scumpit cu peste 10%, conservele de legume cu circa 8%, fructele proaspete cu peste 4%, zahărul cu 3,52%, uleiul comestibil cu circa 3%, iar făina şi laptele de vacă cu peste 2%.
Creşteri mai moderate au fost consemnate la mălai, citrice, brânză de oaie şi miere de albine care s-a scumpit cu peste 1%, precum şi la produse de franzelărie – cu circa 2%. Scăderi ale preţurilor s-au înregistrat în februarie doar la ouă, care s-au ieftinit cu 2,21%. Preţurile produselor nealimentare au crescut cu 0,27%.
Cel mai mult s-au scumpit tutunul şi ţigările – 1,44%, ţesăturile – 0,24%, lacurile şi vopselele – 0,23%. Autoturismele şi piesele de schimb s-au ieftinit cu 0,12%, încălţămintea cu 0,05%, frigiderele şi congelatoarele – 0,03%, maşinile de aragaz, buteliile şi maşinile de spălat cu 0,02%.
Tarifele serviciilor au înregistrat în februarie o creştere de 0,03%. Tarifele pentru apă, canal şi salubrizare au crescut cu 0,57%, în timp ce transportul rutier s-a scumpit cu 0,46%. În schimb, tarifele pentru transportul aerian şi cele pentru telefon s-au ieftinit cu câte 0,39%.