x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Case de lemn la pret de apartament

Case de lemn la pret de apartament

06 Mai 2004   •   00:00

Cat costa un metru patrat de casa construita la „cheie"? Ce fel de gresie si faianta se poarta in acest an? Cum sa-mi amenajez gradina? Cat costa sa-mi schimb vechea cada cu una cu hidromasaj?

DANIELA IVAN

Reprezentanti de firme, vizitatori, specialisti, cu totii au luat cu asalt Construct Expo pentru a afla (sau prezenta) care sunt noutatile din piata constructiilor. Spatiul de la Romexpo a devenit brusc insuficient pentru cele aproape 1.000 de firme care au ocupat pana la refuz cei 51.000 de metri patrati. Ieri, 5.000 de vizitatori au trecut portile expozitiei pentru a se interesa cat costa o casa pe pamant, o piscina sau dotarile din gradina ori pentru a afla care este moda in amenajarile interioare.

250 euro/mp de casa

Constructorii se bat in oferte de case si vile oferind diverse variante constructive. Casele din lemn sunt foarte bine reprezentate in acest an, peste 5 firme prezinta diverse variante. Un metru patrat dintr-o o casa „la cheie" cu gresie, faianta, termopane si centrala termica costa intre 250-600 de euro, in functie de grosimea peretilor, de numarul de ferestre, de nivelul finisajelor. „O locuinta de 56 de metri patrati cu doua dormitoare, bucatarie, living costa 20.000 de euro", spune Adrian Burca, manager de vanzari la firma Global Trade SRL. O alta oferta apartine firmei Astra Concept SRL, care „vinde" o casa de 86 mp „la rosu" cu 29.250 de euro sau „la cheie" cu 47.250 de euro. Exista insa si vile care ajung la peste 100.000 de euro, insa acestea au peste 150 de metri patrati, etaj si dotari suplimentare.

Faianta mata, in culori calde

Majoritatea firmelor care produc sau comercializeaza placi ceramice spun ca romanii au inceput sa se orienteze catre faianta mata sau cu textura in relief si catre culori calde, pastelate. „Se poarta in acest an rozul, bleul, bejul, galbenul foarte deschis, a declarat Beres Ibolya, director de vanzari la Cesarom. Teren castiga si mozaicurile." Acum nici 10% din cererea de pe piata interna nu este acoperita de mozaicuri, insa incepand din acest an tendinta este de crestere", a opinat Filica Conciu, reprezentant al firmei Girom International.

Boom al pietei

Nu exista segment al pietei constructiilor care sa nu fie intr-o crestere accelerata. Concurenta intre comercianti este acerba, oferta fiind variata si de buna calitate. Datele statistice arata ca la finele anului 2003, piata a atins valoarea-record de 5 miliarde de dolari. Acest lucru se reflecta si in dimensiunea foarte mare pe care o are in acest an Construct Expo. „Acesta editie inregistreaza o crestere cu 20% a firmelor participante fata de anul trecut. Niciodata aleea principala nu a fost plina cum este acum, tot spatiul pe care-l avem l-am pus la dispozitie si chiar ne gandim sa ne marim spatiul expozitional pentru anul viitor", a declarat George Cojocaru, presedinte al Romexpo si al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti.

Balansoare pentru gradini

Oferta bogata de copertine, corturi, foisoare, balansoare pentru cei care au o palma de pamant in fata casei. O atractie deosebita este balansoarul din lemn, care costa 480 de euro. „L-am lansat pe piata de trei saptamani si deja avem 10 comenzi", spune Ana Sivu, reprezentantul firmei Eva Design. O alta tentatie este foisorul din lemn, locul unde familia se poate odihni in zilele toride de vara. „Pretul variaza in functie de marime si este intre 1.000-1.500 de euro, insa intra si dotarile interioare, masa, scaune", adauga Sivu. Copertinele pot fi achizitionate intre 250 de euro si 9.000 de euro, in functie de marime, dotari, confort.

Finantari pentru case

In cadrul targului financiar deschis la Romexpo, orice persoana care vrea sa-si cumpere, sa-si amenajeze sau sa-si construiasca o locuinta, are ocazia de a primi din acelasi loc, de la mai multi finantatori, toate informatille necesare pentru contractarea unui imprumut, gandit dupa castigul fiecaruia, adica in lei sau in valuta. La unele banci, orice potential client poate beneficia de o simulare a evaluarii dosarului de credit si astfel poate primi un raspuns pe loc din partea functionarului, daca i se va acorda sau nu creditul. De altfel, daca cel interesat nu s-a hotarat inca de la ce banca sa ia imprumutul, ofiterii de credite se intrec in a-i oferi, in afara de zambete largi si informatii, cat mai multe pliante care sa-l convinga acasa pe potentialul client de prestigiul institutiei bancare pe care ei o reprezinta.
×
Subiecte în articol: economic