x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cât de mari ar trebui să fie băncile?

Cât de mari ar trebui să fie băncile?

03 Noi 2009   •   00:00

Marile bănci ar trebui să fie micşorate astfel încât să poată da faliment fără a pune în pericol economia unei ţări, a declarat la Bucureşti fostul vice-cancelar german Joshka Fischer.

"Băncile care au supraviețuit crizei sunt în cea mai bună lume pentru ele: dacă fac profit e al lor, dacă fac pierderi sunt ale noastre, ale plătitorilor de taxe. Răspunsul este ca băncile să fie făcute mici pentru a putea da faliment" a afirmat el.
"Din păcate, momentul în care puteam face asta aproape a trecut" a adăugat el.

Concurență mică
Autoritățile britanice sunt și ele nemulțumite după ce pe piață au rămas în principal 4 bănci uriașe, alături de altele mai mici. Acestea sunt HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland și Lloyds, care a achiziționat HBOS într-o tranzacție cu sprijin guvernamental. Atât RBS cât șI Lloyds sunt deținute parțial de stat. În această săptămână este așteptată decizia Comisiei Europene cu privire la acest ajutor de stat. Analiștii prevăd o decizie asemănătoare cu cea în cazul băncii olandeze ING, care a fost obligată să vândă partea de asigurări. Astfel, RBS și Lloyds, ar putea să anunțe restrângerea activităților prin vânzarea unor active, ceea ce ar putea, potrivit autorităților britanice, să ducă la creșterea concurenței pe piață.

Autoritățile britanice sunt nemulțumite de nivelul de concurență din piață. Pe lângă acestea, mai există în Marea Britanie Northern Rock, naționalizată de stat, Bradford&Bingley care a fost cumpărată de Banco Santander și banca de investiții Standard Chartered.

Bănci mari pentru multinaționale
Pe de altă parte bancherii spun că numai marile bănci pot deservi conglomeratele multinaționale de genul General Electric sau Johnson&Johnson și că și băncile mici fac greșeli.
"Mărimea nu reprezintă în mod necesar un factor negativ", a spus ieri Josef Ackermann, directorul general al Deutsche Bank la Londra. „Ideea că putem avea o economie prosperă cu bănci de economii, de dimensiuni medii, este total greșită", a adăugat el.
Comentariile sale au fost susținute de șeful diviziei britanice a băncii spaniole Santander, Antonio Horta-Osorio. „Nu numai băncile mari, dar și cele mici, cu structură simplă, au dat greș. Instituțiile financiare mici pot reprezenta riscuri sistemice", a spus Horta-Osorio.
În SUA au fost închise în acest an 115 bănci.

×