x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cât se mai împrumută Finanţele?

Cât se mai împrumută Finanţele?

de Daniela Ivan    |    26 Noi 2009   •   00:00

Părerile analiştilor economici sunt împărţite în ceea ce priveşte nevoia de finanţare a statului. În timp ce unii consideră că Finanţele nu mai au nevoie de împrumuturi în valută până la finele anului, după ce a atras azi 1,423 miliarde de euro sub forma titlurilor de stat, alţii spun că nevoile bugetului sunt mult mai mari.



"Nu cred că statul se va mai împrumuta în valută până la finele anului, dar cred că va mai atrage fonduri în lei, dar nu foarte mari. Necesarul de finanţare este aproape acoperit", a spus economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru.

Şi economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, consideră că sunt "şanse puţine" ca Ministerul Finanţelor să realizeze un club loan până la finele anului, având în vedere şi faptul că suma atrasă joi prin titluri de stat în valută, de 1,423 miliarde de euro, este "o gură de oxigen pentru finanţarea deficitului bugetar", care compensează şi o parte din tranşele amânate de FMI şi Comisia Europeană.

Însă economistul ING Bank România Nicolaie Chidesciuc afirmă că nevoile de finanţare ale statului sunt încă semnificative. "După calculele noastre, statul mai trebuie să atragă încă 2,5 - 3,5 miliarde de euro până la finele anului, ceea ce este aproape imposibil pentru că, probabil, băncile nu mai au atâta lichiditate şi Ministerul Finanţelor nu are cum să atragă fonduri în lei atâta timp cât se încăpăţânează să dea randamente de 10%. Fără o nouă reducere a RMO nu prea cred că se va mai organiza o altă licitaţie de titluri în euro până la finele anului. Referitor la titlurile în lei, BNR trebuie să transmită un alt semnal, respectiv să fie dispusă să facă operaţiuni de repo, să asigure lichiditatea în piaţă", a afirmat analistul.

×