x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scumpiri de iarnă. Cât vor plăti românii pentru întreținerea locuinței

Scumpiri de iarnă. Cât vor plăti românii pentru întreținerea locuinței

de Redacția Jurnalul    |    13 Sep 2024   •   12:15
Scumpiri de iarnă. Cât vor plăti românii pentru întreținerea locuinței

În ultima perioadă, România a achiziționat energie la prețuri mari, ajungând și la 1.000 de euro/MW oră. Astfel de prețuri se vor repeta și în timpul iernii, când țara noasră va trebui să cumpere electricitate pentru a acoperi consumul ridicat, potrivit ultimului raport Transelecgtriva.

Producția de energie eoliană este scăzută atât în țara noasră, cât și în statele vecine și beneficiem de puțină energie la preț redus din vestul continentului, întrucât mare parte rămâne în Austria și Ungaria. 

Citiți și Termoenergetica începe probele de presiune pentru sezonul de iarnă

Totodată, producțiile din regenerabile nu funcționează la parametrii normali din cauza diferențelor de temperatură.

Analiștii spun că prețurile de pe piața externă ne vor afecta direct în facturi, mai ales pentru cei care au un consum de peste 255 de KW oră şi care platesc acum un preţ mai mic decât plafonul de 1,3 lei. 

Citiți și Burduja, despre pregătirile pentru iarnă: Depozitele de gaze naturale sunt umplute în proporţie de 96,53%

De exemplu, la un apartament cu două camere, încălzirea cu centrală proprie va costa între 700 și 900 de lei pe lună, iar factura la curent va fi de circa 100 de lei pe lună. 

Pentru persoanele care beneficiază de sistem centralizat pe bloc, întreținerea va fi dublă pe timp de iarnă.  La un apartament cu două camere, doar încălzirea și apa caldă vor costa peste 500 de lei pe lună, potrivit Antena3 CNN.

×