Arhiepiscopia Romano-Catolică ia în calcul căile extraordinare de atac, după ce a pierdut procesul Cathedral Plaza. Curtea de Apel Ploieşti a dat câştig de cauză dezvoltatorului care a ridicat un turn de 75 m, lângă Catedrala Sfântul Iosif, răsturnând trei ani de decizii date în favoarea bisericii catolice.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei consideră că ridicarea colosului din oţel, beton şi sticlă este ilegală, inoportună şi deosebit de periculoasă pentru zonele din vecinătatea Catedralei Sfântul Iosif. De aceea, susţin că nu vor renunţa la obţinerea anulării autorizaţiei de construcţie şi că vor ajunge şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dacă va fi nevoie.
"Aşteptăm să vedem motivele care au stat la baza deciziei instanţei Curţii de Apel Ploieşti şi apoi vom decide ce vom face. Până în prezent nu ne-a fost comunicată decizia, ci doar sentinţa. Nu excludem varianta de a ajunge în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, însă mai avem variante şi în legislaţia românească, şi mă refer aici la căile extraordinare de atac", a declarat av. Ofelia Bârsan, consilier juridic al Arhiepiscopiei. Deşi biserica catolică din România luptă de trei ani să demonstreze ilegalităţile care au stat la baza autorizării turnului, rezultatul dat de judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au dat câştig de cauză mafiei imobiliare, consideră reprezentanţii instituţiei. Ei susţin că imobilul s-a construit ilegal, pentru că de trei ani majoritatea soluţiilor au fost împotriva dezvoltatorului, iar că această ultimă hotărâre este o eroare juridică. Nu trebuie uitat nici faptul că la data de 10 noiembrie 2007, plenul Senatului a adoptat un raport de activitate al comisiei de anchetă a legalităţii construirii imobilului, în care cere Guvernului să dispună urgent oprirea construcţiei. Cu toate astea, clădirea este aproape ridicată, iar Guvernul a amânat luarea unei decizii aşteptând luarea unei decizii finale în instanţă.
RISC SEISMIC RIDICAT
Arhiepiscopia a comandat un studiu seismic la observatorul A. Bina din Italia, care este integrat în reţeaua internaţională, pentru a afla dacă mastrodontul de beton şi sticlă poate afecta Catedrala în timpul unui seism. Rezultatele studiului sunt devastatoare, în timpul unui seism vibraţiile provocate de turn vor fi amplificate şi transmise Catedralei, monument istoric. "Consecinţele interacţiunii dintre edificiul noii construcţii şi Catedrală, în cazul unui cutremur puternic, vor fi deosebit de grave, total în defavoarea Catedralei, care are structură de zidărie. În plus, amplificarea seismică provocată de apropierea zgârie-norului terenului de fundaţie a Catedralei ridică sensibil şi pericolul de lichefiere al terenului", se arată în raportul observatorul A. Bina.
ÎN CAZ DE INCENDIU, VA ARDE CA O TORŢĂ
"Pompierii care au dat avizul la foc pentru clădirea de lângă Catedrală au spus că aceasta rezistă în cazul unui incendiu numai 60 de minute după care structura poate ceda din cauza betonului care se încălzeşte", a explicat ing. Daniel Baciu, consilierul tehnic al Arhiepiscopiei.
El a mai precizat că o mare problemă este că maşinile de pompieri nu pot intra să stingă un eventual incendiu, pentru că nu s-a respectat distanţa legală dintre cele două clădiri. Acest coşmar era să prindă viaţă în cazul turnului de la Biserica Armenească care a luat foc vinerea trecută şi pe care pompierii au reuşit să-l stingă abia în trei ore. "A verificat cineva faptul că între clădirea nouă şi Catedrala Sfântul Iosif trebuie să existe 9,5 metri, iar până la clădirea anexă sunt numai 3,5 m, conform scenariului la foc? Are cineva curajul să-şi asigure răspunderea pentru această clădire a cărui rezistenţă la foc, prin proiect, este de numai 60 de minute?", a tras un semnal de alarmă consilierul tehnic al Arhiepiscopiei.
MAMUTUL-PROBLEMĂ
Dezvoltatorul Millenium Building construieşte lângă Catedrală - considerat monument istoric - un imobil cu patru niveluri la subsol, cu garaje pentru 200 de maşini, parter şi 19 etaje, de 75 metri înălţime. Pentru această construcţie, Primăria Sectorului 1 a emis o autorizaţie de construcţie la 24 februarie 2006, lucrările fiind începute la 9 martie 2006. O lună mai târziu, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Capitală a acţionat în judecată firma de construcţii, Millennium Building Development, şi toate instituţiile statului care au avizat proiectul, solicitând anularea autorizaţiilor şi avizelor eliberate. Reprezentanţii Arhiepiscopiei afirmau că prezenţa unei construcţii de 75 metri înălţime în imediata vecinătate a Catedralei Sfântul Iosif va pune în mare pericol existenţa edificiului. Autorizaţea de construire a Cathedral Plaza, emisă de Primăria Sectorului 1 Bucureşti, a fost anulată de Tribunalul Dâmboviţa în februarie 2009, dar decizia a fost atacată cu recurs de firma constructoare, Millennium Building Development şi a făcut diverse sesizări către organele în măsură să oprească această construcţie.
Citește pe Antena3.ro