x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CE a reluat plăţile prin POR

CE a reluat plăţile prin POR

de Mediafax    |    Elena Stan    |    14 Dec 2011   •   21:00
CE a reluat plăţile prin POR

Comisia Europeana a reluat platile prin Programul Operational Regio­nal (POR) gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), iar facturile de aproximativ 200 milioane de euro ar putea fi decontate pana la finele anului.

'Astazi (joi – n.r.) au fost reluate platile pentru Programul Operational Regional, urmand ca in perioada ur­ma­toare masurile pe care noi le-am identificat sa fie preluate si de celelalte programe operationale si proba­bil ca se vor relua platile si pentru ce­le­lalte ministere', a declarat Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regio­na­le si Turismului.

Aceasta a spus ca exista lucrari efectuate, facturate si nedecontate in valoare de circa 200 milioane de euro, bani pe care spera ca Romania sa ii atraga pana la finele acestui an. Decizia CE a fost bine primita si de ministrul Afacerilor Europene, Leo­nard Orban, care a declarat ca aceas­ta decizie 'deschide portile' pentru alte hotarari similare pentru celelalte programe operationale. 'Salut de­ci­zia CE de reluare a rambursarii de plati pentru POR. Vom putea in zilele urmatoare sa reluam acest proces si speram ca la nivelul CE cererile de rambursare sa poata fi procesate cu maxima celeritate, astfel incat sa avem fonduri trimise la buget in acest an', a explicat Leonard Orban.

Comisia Europeana a intrerupt rambursarile pentru axa prioritara 2 din POR, gestionat de MDRT, ince­pand cu data de 11 iunie 2011, din cauza unor nereguli constatate in cursul unui control anual pe zona de achizitii publice.

Pentru deblocarea platilor de catre Comisia Europeana, MDRT a verificat toate achizitiile publice derulate de catre beneficiari in cadrul Axei 2, iar acolo unde a fost cazul s-au aplicat si corectii financiare. MDRT va aplica in continuare corectii financiare ori de cate ori va fi cazul. In plus, Autoritatea de Management a POR va verifica dupa publicare toate proiectele finantate prin program. Pentru a evita conflictele de interese, beneficiarii vor fi obligati sa depuna o declaratie pe propria raspundere in acest sens. 'Pentru combaterea situatiilor de conflict de interese care apar intre beneficiar si constructor sau intre cei care evalueaza proiecte si cei care be­neficiaza de fonduri europene, la ministerul nostru, si apoi si la celelalte ministere, am initiat un parteneriat cu Agentia Nationala de Integritate prin care le semnalam orice situatie pe care noi o identificam. Ei intra in procedurile legale de verificare a conflictelor de interese', a afirmat Elena Udrea. Mai mult, Udrea vrea sa schim­be si ordinea finantarii proiectelor.

'Un aspect care trebuie corectat in ceea ce priveste programele cu fonduri europene este acela ca, de multe ori, din cauza ca acestea sunt fi­nan­tate in ordinea in care au fost depuse, apar proiecte foarte importante care nu mai ajung sa primeasca finantare', a spus Udrea. POR este unul dintre programele operationale romanesti agreate cu Uniunea Europeana, aplicabil tutu­ror celor opt regiuni de dezvoltare. Finantarea UE reprezinta 84% din bugetul POR, iar restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%). Rata de absorbtie a Fondurilor Structurale si de Coeziune era, la 30 no­iem­brie, de 3,72%, potri­vit datelor pu­blicate, marti, de Mi­nisterul Aface­rilor Europene, cel mai ridicat nivel de absorbtie (7,53%) fiind inregistrat in cazul POR, iar cel mai scazut (1,89%) la POS Mediu.

In iulie 2011, partea romana a de­cis sa suspende transmiterea de­cla­ra­ti­ilor de cheltuieli spre rambursare catre Comisia Europeana pentru toa­te programele operationale, pana la ofe­rirea unor argumente suficiente pri­vind legalitatea si corectitudinea sis­temului de verificare, management si control al achizitiilor publice.

Aceas­ta hotarare a fost luata de auto­ri­tatile romane intrucat semnale pri­vind suspiciuni de nereguli in domeniul achizitiilor publice au fost identi­fi­cate si pe alte programe opera­tio­nale.

×
Subiecte în articol: economia