Comisia Europeana a reluat platile prin Programul Operational Regional (POR) gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), iar facturile de aproximativ 200 milioane de euro ar putea fi decontate pana la finele anului.
'Astazi (joi – n.r.) au fost reluate platile pentru Programul Operational Regional, urmand ca in perioada urmatoare masurile pe care noi le-am identificat sa fie preluate si de celelalte programe operationale si probabil ca se vor relua platile si pentru celelalte ministere', a declarat Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Aceasta a spus ca exista lucrari efectuate, facturate si nedecontate in valoare de circa 200 milioane de euro, bani pe care spera ca Romania sa ii atraga pana la finele acestui an. Decizia CE a fost bine primita si de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, care a declarat ca aceasta decizie 'deschide portile' pentru alte hotarari similare pentru celelalte programe operationale. 'Salut decizia CE de reluare a rambursarii de plati pentru POR. Vom putea in zilele urmatoare sa reluam acest proces si speram ca la nivelul CE cererile de rambursare sa poata fi procesate cu maxima celeritate, astfel incat sa avem fonduri trimise la buget in acest an', a explicat Leonard Orban.
Comisia Europeana a intrerupt rambursarile pentru axa prioritara 2 din POR, gestionat de MDRT, incepand cu data de 11 iunie 2011, din cauza unor nereguli constatate in cursul unui control anual pe zona de achizitii publice.
Pentru deblocarea platilor de catre Comisia Europeana, MDRT a verificat toate achizitiile publice derulate de catre beneficiari in cadrul Axei 2, iar acolo unde a fost cazul s-au aplicat si corectii financiare. MDRT va aplica in continuare corectii financiare ori de cate ori va fi cazul. In plus, Autoritatea de Management a POR va verifica dupa publicare toate proiectele finantate prin program. Pentru a evita conflictele de interese, beneficiarii vor fi obligati sa depuna o declaratie pe propria raspundere in acest sens. 'Pentru combaterea situatiilor de conflict de interese care apar intre beneficiar si constructor sau intre cei care evalueaza proiecte si cei care beneficiaza de fonduri europene, la ministerul nostru, si apoi si la celelalte ministere, am initiat un parteneriat cu Agentia Nationala de Integritate prin care le semnalam orice situatie pe care noi o identificam. Ei intra in procedurile legale de verificare a conflictelor de interese', a afirmat Elena Udrea. Mai mult, Udrea vrea sa schimbe si ordinea finantarii proiectelor.
'Un aspect care trebuie corectat in ceea ce priveste programele cu fonduri europene este acela ca, de multe ori, din cauza ca acestea sunt finantate in ordinea in care au fost depuse, apar proiecte foarte importante care nu mai ajung sa primeasca finantare', a spus Udrea. POR este unul dintre programele operationale romanesti agreate cu Uniunea Europeana, aplicabil tuturor celor opt regiuni de dezvoltare. Finantarea UE reprezinta 84% din bugetul POR, iar restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%). Rata de absorbtie a Fondurilor Structurale si de Coeziune era, la 30 noiembrie, de 3,72%, potrivit datelor publicate, marti, de Ministerul Afacerilor Europene, cel mai ridicat nivel de absorbtie (7,53%) fiind inregistrat in cazul POR, iar cel mai scazut (1,89%) la POS Mediu.
In iulie 2011, partea romana a decis sa suspende transmiterea declaratiilor de cheltuieli spre rambursare catre Comisia Europeana pentru toate programele operationale, pana la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea si corectitudinea sistemului de verificare, management si control al achizitiilor publice.
Aceasta hotarare a fost luata de autoritatile romane intrucat semnale privind suspiciuni de nereguli in domeniul achizitiilor publice au fost identificate si pe alte programe operationale.