x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce aşteaptă românii de la noul Guvern

Ce aşteaptă românii de la noul Guvern

de Daniela Ivan    |    04 Ian 2017   •   09:00
Ce aşteaptă românii de la noul Guvern

Guvernul Grindeanu va avea o misiune aproape imposibilă, să armonizeze promisiunile electorale cu prevederile din Codului Fiscal care s-au aplicat de la 1 ianuarie 2017. Ţelul final este conceperea unui buget care să se încadreze într-un deficit bugetar sub 3%, obligatoriu pentru orice stat din Uninea Europeană, dat greu de atins de România având în vedere că numai prevederile din Codul Fiscal ridică deficitul bugetar peste 3,2% din PIB, iar promisiunile electorale îl duc peste 3,6- 3,7%. Rămâne de văzut care vor fi „ingineriile” care vor face ca deficitul să coboare în parametrii negociaţi cu UE, concomitent cu majorarea salariul minim şi a punctul de pensie, promisiunile-forte ale PSD-ului.

 

Nici nu au apucat să se instaleze bine noii senatori şi deputaţi că au şi fost convocaţi într-o sesiune extraordinară, joi, 5 ianuarie, pentru a aduce o serie de modificări Codului Fiscal, intrar deja în vigoare la 1 ianuarie 2017. Liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declara că Parlamentul va vota în sesiunea extraordinară un proiect de lege privind eliminarea impozitului pe venit și a CASS pentru pensiile sub 2.000 lei. Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că noul Guvern va modifica şi câteva măsuri fiscale intrate deja în vigoare la 1 ianuarie. Va anula obligativitatea CASS de 5,5% pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, investiții (dividende, dobânzi), precum și din alte surse, dacă mai realizează și venituri din salarii, pensii sau venituri din activităti independente. Acesată obligaţie este deja în vigoare de la 1 ianuarie, dar va fi eliminată prin legea bugetului asigurărilor sociale, care urmează a fi aprobată de Executiv și transmisă Parlamentului spre aprobare. Potrivit surselor profit.ro, va fi eliminat şi plafonul maxim al bazei lunare de calcul a CASS, care fusese introdus tot de la 1 ianuarie. Potrivit prevederii care va fi eliminată, bază lunară de calcul asupra căreia este aplicată cota individuală de contribuție nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat.

 

7 miliarde de lei este golulul pe care-l aduc la buget reducerea TVA de la 20% la 19% şi eliminarea supracacizei lacarburanţi şi a taxei pe stâlp

 

Ce mai rămâne din Codul Fiscal

Rămâne de văzut ce decizii va lua noul Guvern în ceea ce privesc celelelalte prevederi din Codul Fiscal care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Una dintre principalele prevederi în vigoare din prima zi a lui 2017 vizează o nouă reducere a cotei standard de TVA, de la 20%, atât cât a fost până la finele anului 2016, la 19%. În același timp, pentru anumite livrări de bunuri și prestări de servicii, se aplică în continuare o cotă de TVA redusă, de 9%. În ceea ce priveşte impozitul pe construcţii, cunoscut mai bine ca "taxa pe stâlp", şi acesta a fost eliminat din 1 ianuarie 2017. În plus, a fost scoasă şi supraaciza la carburanţi de 7 eurocenţi. Una peste alta eliminarea acestor taxe duce deficitul bugetar la peste 3,5% din PIB. " Din cauza noilor măsuri, de genul unei noi runde de reducere a TVA şi a accizelor, care intră în vigoare la începutul lui 2017, ne aşteptăm la o nouă deteriorare a deficitului până la 3,5% din PIB în 2017", estimează agenţia de evaluare Standard&Poor's.

Promisiunile care trebuie onorate

Românii doresc ca programul de guvernare prezentat de PSD şi explicat de Liviu Dragnea să fie respectat. Acesta prevede ca salariu minim brut să fie majorat la 1.400 de lei în 2017,  la 1.510 lei din 2018, la 1.625 lei în 2019 şi la 1.750 de lei în 2020. Concomitent, salariul mediu brut va ajunge la 3.100 lei în 2017 şi la 3.950 lei în 2020. Totodată, punctul de pensie va creşte anul viitor la 1.000 de lei, urmând ca în următorii ani să crească gradual, iar în 2020 să ajungă la 1.400. Pensia minimă garantată ar urma să crească de la 400 de lei cât e în prezent la 520 de lei de la 1 martie 2017 şi la 640 lei din 2018. Toate aceste majorări sunt prevăzute în programului economic de guvernare al PSD. Totuşi, pentru ca acestea să fie onorate este nevoie ca alte taxe sau impozite să fie introduse astfel încât nevoia de bani a bugetului să fie asigurată.

 

”Au fost făcute multe promisiuni la final de an. Pe baza a ceea ce știm în acest moment, dacă se păstrează toate măsurile legiferate și cele intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2017, avem un scenariu pentru un deficit bugetar de 3,5-3,6% din PIB pentru 2017”, Ionuț Dumitru,președinte Consiliul Fiscal

 

Bugetul, cea mai mare provocare

Proiectul de buget pentru anul viitor este finalizat, iar el va fi adoptat în ultimele zece zile ale lunii ianuarie, a declarat Dragnea." Proiectul de buget este gata, numai că trebuie în mod firesc trecut prin structurile Ministerului de Finanţe, trecut prin fiecare minister pentru a-şi verifica fiecare fila de buget, adus în Parlament, procedurile din comisii şi vot. Asta este iar o mare supărare din partea noastră - că nu avem buget pe 1 ianuarie. O să scurtăm şi mai mult termenele, dar nesugrumând dezbaterile, în aşa fel încât să avem nu o întârziere de două săptămâni, ci de maxim o săptămână, astfel încât în ultimele zile ale lunii ianuarie să fie adoptat bugetul", a afirmat Dragnea. Acesta nu a precizat de unde face PSD rost de bani ca să acopere golul bugetar lăsat de aplicarea Codului Fiscal. Mai mult, nu a precizat nici dacă aceste prevederi vor rămâne aşa cum sunt prevătute în Codul fiscal sau dacă vor fi modificate.

Sorin Grindeanu a moştenit de la fostul guvern reducerile de taxe prevăzute pentru 2017, dar şi promisiunile electorale ale partidului care l-a desemnat premier

×
Subiecte în articol: sorin grindeanu