Cheltuielile necesare pentru asigurarea unui trai decent sunt greu de acoperit pentru aproximativ 24% din gospodăriile populației. Asigurarea hranei zilnice este o problemă pentru 19%, iar plata utilităților nu poate fi făcută la timp de 40% din familii, aceste ponderi fiind în continuă creștere în ultimii ani, arată statisticile oficiale analizate de Jurnalul.
Cât despre vreo săptămână de vacanță, cumpărarea de haine noi sau înlocuirea mobilei învechite - acestea sunt un lux pentru mai mult de jumătate din gospodării. În aceste condiții, una din 10 familii este nevoită să se împrumute „până la leafă” sau chiar să presteze o muncă suplimentară.
„Pentru majoritatea gospodăriilor, nivelul veniturilor pe care le realizează şi în special al celor care rămân la dispoziţia lor după efectuarea cheltuielilor pentru producţia gospodăriei şi pentru plata impozitelor, taxelor, contribuţiilor etc. este foarte scăzut în raport cu cheltuielile pe care trebuie să le facă pentru satisfacerea nevoilor de consum. Lipsa resurselor financiare a determinat o mare parte a gospodăriilor să nu poată plăti la timp facturile pentru consumul utilităţilor”, arată Institutul Național de Statistică (INS), în studiul „Coordonate ale nivelului de trai” publicat luni seara pe site-ul său oficial.
Prima grijă: factura la întreținere
Potrivit INS, 40,5% din totalul acestor gospodării, în anul 2019 (39,8% în 2018), nu aveau posibilitatea plăţii la timp a serviciilor legate de întreţinerea locuinţei. Pe medii de rezidență, 43,8% (43,7% în 2018) din gospodăriile din mediul urban şi 37,5% (36,3% în 2018) din gospodăriile din mediul rural se aflau în această situație. Ponderea gospodăriilor de şomeri care nu au putut face faţă cheltuielilor cu venitul net realizat, în anul 2019, a fost de 56,6%, din care 37,9% nu şi-au putut plăti la timp serviciile legate de întreţinerea locuinţei, această cifră ridicându-se la 45,9% în mediul urban.
„Factura consumului de energie electrică nu a putut fi achitată la timp de 16,3% gospodării, ponderea acestora fiind de 14,2% în mediul urban şi de 18,2% în mediul rural. Abonamentul la radio şi televiziune nu a putut fi plătit la timp de 6,9% din gospodării, iar factura telefonică - de 7,4%”, notează statisticienii.
Cheltuielile pentru plata serviciilor însumează, în medie pe o gospodărie, 635,8 lei lunar. Din acest total, cele legate de locuinţă deţin de departe ponderea cea mai mare, atât în anul 2019, cât şi în anul precedent (48,1%, respectiv 47,9% în 2018). În cadrul acestora, cele pentru energie electrică şi gaze naturale deţin ponderi mari, ajungând la 59,2% din totalul cheltuielilor pentru serviciile legate de locuinţă.
„Cheltuielile pentru grupele de servicii menţionate mai sus pot fi asimilate în cea mai mare parte unor plăţi obligatorii ale gospodăriilor, determinate de situaţia locativă şi condiţiile de locuit, de nevoile de deplasare, de starea de sănătate etc.”, precizează autorii studiului.
Împrumutul, ultima șansă
Ponderea gospodăriilor care au apelat la economii pentru a face faţă cheltuielilor curente a fost de 9,9%, a celor care au făcut împrumuturi de la rude, prieteni sau alte persoane a fost de 3,8% (10,4% în cazul gospodăriilor de şomeri), iar a celor care au avut nevoie de ajutoare financiare - fără obligaţia de restituire - de la rude, prieteni sau alte persoane a fost de 9,3%, se mai arată în studiul INS.
În același timp, „munca suplimentară pentru obţinerea resurselor necesare pentru a face faţă cheltuielilor curente a fost prestată de 9,1%, proporţia fiind mai mare în cazul gospodăriilor de agricultori (30,3%) şi de lucrători pe cont propriu (28,7%)”.
Gospodăriile din toate regiunile plătesc prioritar servicii cu caracter obligatoriu, iar „resursele băneşti de care acestea dispun nu le permit accesul, decât într-o foarte mică măsură, la o gamă mai largă de servicii”, se mai arată în publicația INS.
Ce cumpărături își permit familiile
Privite „în oglindă”, datele INS arată că în anul 2019, conform aprecierii gospodăriilor, 76,4% din totalul acestora pot face faţă cheltuielilor cu venitul de care dispun. „Numai 8% din totalul gospodăriilor care pot face faţă cheltuielilor şi-au putut permite înlocuirea mobilei uzate şi/sau demodate, apoi 17,9% pot cumpăra produse electrocasnice și 35,1% pot cumpăra haine noi. Petrecerea unei săptămâni de concediu în afara locuinţei a fost accesibilă pentru 25% din gospodării, vizionarea de spectacole de teatru sau cinema - pentru 14% - și cumpărarea de cărţi, ziare, reviste a fost posibilă pentru 17,3%. „Frecvenţa celor care îşi pot permite, cu veniturile de care dispun, satisfacerea acestor nevoi este mult mai scăzută în cazul gospodăriilor de agricultori şi de şomeri”, precizează statisticienii.
Cheltuielile totale ale gospodăriilor au fost, în anul 2019, de 4.091 de lei lunar pe familie şi de 1.582 de lei pe persoană şi au reprezentat 85,4% din veniturile totale, în scădere cu 0,8 puncte procentuale faţă de anul 2018.
În mediul urban, 19,7% din gospodării nu fac față cheltuielilor, iar în mediul rural 28,6% se află în această situație