x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băieţii deştepţi scot bani şi din minele aproape goale

Băieţii deştepţi scot bani şi din minele aproape goale

de Cristian Anton    |    16 Mar 2017   •   14:50
Băieţii deştepţi scot bani şi din minele aproape goale
Sursa foto: NICOLAE BADEA (C) / AGERPRES FOT

Complexul Energetic Oltenia va concedia anul acesta 1.000 de oameni, pentru a-şi reduce pierderile, dar continuă să ofere contracte de milioane, fără licitaţie, afaceriştilor săi de casă. Afacerile penale de la CE Oltenia au fost denunţate public şi de guvernanţi, procurorii instrumentează mai multe dosare, dar lucrurile rămân neschimbate. Practic, şefii companiei de stat preferă să dea afară mii de oameni, decât să renunţe la contractele păguboase cu băieţii deştepţi ai mineritului.

Societatea Comercială Complexul Energetic Oltenia SA a încredinţat direct, pe 10.03.2017, un contract pentru „Închiriere de utilaje şi echipament de construcţii şi de lucrări publice cu operator”, în valoare de 3.988.701 lei, fără TVA. Autoritatea contractantă şi-a motivat decizia de a cumpăra aceste servicii prin negociere fără anunţ de participare prin existenţa unei situaţii de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute. Banii vor fi împărţiţi de Tehnologie şi Prestări cu Sisteme de Utilaje Terasiere (TPSUT) SRL Motru (lider de asociere), Maninter Car SRL Motru, Transport Prestări Servicii cu Utilaje Terasiere (TPSUT) Mehedinţi SA, Dogerik Trans SRL Târgu Jiu şi Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse (TPSUD) SRL Bucureşti. 

Spectrul serviciilor în Oltenia

Toate cele cinci firme primesc de ani de zile contracte de zeci de milioane de euro de la CE Oltenia, majoritatea prin încredinţare directă şi fiecare are în spate o poveste interesantă. Trebuie evidenţiat şi faptul că denumirile lor au fost alese parcă intenţionat pentru a le face cât mai greu de urmărit, fiecare societate având, la rândul său, firme cu nume asemănătoare care funcţionează la aceeaşi adresă şi au acelaşi domeniu de activitate. TPSUT Motru, liderul asocierii în acest contract, s-a desprins în 1999 din CE Oltenia, când a fost cumpărată de omul de afaceri Cristinel Ducu, finul generalului SPP Florian Şucată. Ulterior, familia generalului s-a asociat cu Ducu în mai multe firme care activau pe platforma CE Oltenia. În prezent TPSUT Motru este controlată de Mihai Sarcină, tatăl lui Nicolae Sarcină, unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri olteni.

50 milioane de euro de la CE Oltenia

Nicolae Sarcină controlează şi TPSUD, a doua sa firmă plătită de CE Oltenia prin acest contract. În decurs de numai doi ani, TPSUD şi Succes Nic Com SRL, altă firmă din portofoliul lui Sarcină, au primit peste 100 de contracte de la CE Oltenia, în valoare totală de circa 50 de milioane de euro. În 2013, Corpul de Control din Ministerul Economiei constata aspectele penale ale contractelor derulate de firmele menţionate cu societatea de stat, astfel încât cazul ajunge şi în atenţia DNA.

Fraude cu bani europeni

TPSUT Mehedinţi, de asemenea abonată la banii CE Oltenia, este controlată de omul de afaceri Dan Bălan, şi el cu probleme penale. În 2014, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara l-au acuzat de fraudarea de fonduri europene, într-un dosar cu un prejudiciu de un milion de lei. Şi Dogerik Trans SRL a atras atenţia procurorilor. În 2015, DNA a cerut de la CE Oltenia toate contractele încheiate cu această firmă, suspectând mai multe ilegalităţi. Dogerik Trans este condusă de Dragoş Giurea, dar un politician local declara public, în 2015, că firma i-ar aparţine, în realitatea, lui Daniel Antonie, directorul general al Diviziei Miniere din cadrul CE Oltenia.

Managerii numiţi de stat la CE Oltenia spun că vor da afară 5.000 de angajaţi până în anul 2020. Sumele uriaşe de bani sifonate către firmele de casă reprezintă ultima lor grijă

   

×
Subiecte în articol: complexul energetic oltenia