x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CE poate şterge datoriile CNH dacă restanţele provin din decizii politice

CE poate şterge datoriile CNH dacă restanţele provin din decizii politice

de Florina Zainescu    |    29 Ian 2010   •   00:00

Comisia Europeană poate autoriza stingerea datoriilor Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, sub forma unui ajutor de stat, dacă se demonstrează că restanţele nu au fost acumulate ca urmare a modului de funcţionare a unităţii, ci din cauza unor decizii politice, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu.

„Avem două probleme cu datoriile la nivelul CNH, dar am făcut notificare către Bruxelles privind stingerea datoriei. Este un proces în derulare şi mai avem aspecte care ţin de Termoelectrica şi Elcen, unde încercăm să găsim soluţii", a spus ministrul.

Videanu a precizat că obiectivul Executivului este ca în structura celor două companii energetice nou-înfiinţate - „Electra" şi „Hidroenergetica" - să nu fie dus balastul pierderilor companiilor care fac parte din acestea. Iar CNH înregistrează o pierdere de aproape un miliard de euro, dar este „o pierdere generată de decizia politică dată în decursul timpului" şi nu neapărat de funcţionarea companiei, a spus el. „Acest lucru poate face obiectul unei analize favorabile la Bruxelles, se încadrează în zona ajutorului de stat eligibil, în condiţiile în care compania demonstrează că nu din funcţionarea operativă a apărut această pierdere, ci din cauza unor decizii politice date în decursul timpului", a conchis ministrul.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Tudor Şerban, declara, în noiembrie 2009, că s-a solicitat Comisiei Europene un punct de vedere privind posibilitatea ştergerii datoriilor CNH şi că este posibil să transmită o cerere similară în cazul Termoelectrica.

CNH este cel mai mare datornic la bugetul de stat, cu obligaţii restante la bugetul general consolidat de 3,64 miliarde de lei la finele lunii septembrie, în creştere cu 7,6% faţă de sfârşitul lunii iunie. Majoritatea datoriilor CNH către bugetul de stat au fost şterse printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern la finele anului 2006, dar care nu a primit până în prezent avizul Parlamentului şi, implicit, nu a fost pusă în aplicare. În octombrie, Consiliului Concurenţei a anunţat că ştergerea datoriilor la buget ale Termoelectrica şi Companiei Naţionale a Huilei, în valoare de 3,53 miliarde lei, fără restructurarea reală a companiilor, care urmează să fie incluse în cele două companii energetice naţionale, va fi ajutor de stat incompatibil.

×
Subiecte în articol: redactie