x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CE recomandă scăderea taxei de acces la infrastructura feroviară

CE recomandă scăderea taxei de acces la infrastructura feroviară

02 Dec 2010   •   18:22

“Am discutat despre revizuirea actului pentru înfiinţarea spaţiului unic european feroviar, iar Consiliul European a recomandat reducerea TUI, punându-se accentul pe materialul rulant care poluează fonic. Atât în România cât şi în celelalte state UE majoritar este cel care poluează şi care va trebui să fie înlocuit”, a declarat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, care a participat joi la Bruxelles la reuniunea Consiliului de Miniştri ai Transporturilor, Telecomunicaţiilor şi Energiei din Uniunea Europeană, potrivit Mediafax.

Astfel, companiile care deţin locomotive şi vagoane cu un grad scăzut de poluare fonică ar putea plăti un TUI mai mic.

Pentru a fi aplicată în România măsura trebuie adoptată la nivelul Uniunii Europene şi ulterior transpusă în legislaţia românească.

Operatorii feroviari achită TUI administratorului infrastructurii feroviare, CFR SA.

În prezent taxa este în valoare de 9 lei/tren/km pentru transportul călătorilor şi de 14 lei/tren/km pentru trenurile de marfă.

Totodată, Boagiu a semnat împreună cu comisarul european Siim Kallas şi omologii din Ungaria, Bulgaria şi Grecia declaraţia privind susţinerea Proiectului Prioritar 22 (PP22) în domeniul feroviar. Proiectul presupune modernizarea sectoarelor de cale ferată pe traseul Budapesta-Arad-Sighişoara-Bucureşti-Constanţa/ Timişoara-Craiova-Sofia-Salonic-Atena.

“România are fonduri asigurate pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, respectiv trei milioane de euro, pentru ramura sudică a Coridorului IV, adică Arad-Timişoara-Calafat, urmând că proiectul propriu-zis de modernizare să fie finanţat prin POS-T 2014-2020”, a afirmat ministrul.
×