x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CE: România a îndeplinit "în linii mari" condiţiile asumate pentru împrumutul de la UE

CE: România a îndeplinit "în linii mari" condiţiile asumate pentru împrumutul de la UE

10 Mai 2010   •   00:00

România a îndeplinit "în linii mari" condiţiile asumate în acordul de împrumut de la Uniunea Europeană (UE), dacă sunt luate în calcul şi măsurile suplimentare anunţate de autorităţile române pentru reducerea cheltuielilor, a anunţat Comisia Europeană (CE).

Un nou memorandum de înţelegere, incluzând noile măsuri convenite cu statul român, va fi semnat în iunie, sub condiţia unei decizii favorabile a CE şi după consultarea statelor membre.

Misiunea comună de evaluare s-a înţeles cu autorităţile române pentru reducerea deficitului bugetar pentru acest an la 6,8% din PIB (7,3% din PIB potrivit standardelor europene ESA95). Iniţial, acordul de împrumut viza un deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru 2010 (6,4% potrivit ESA95).

Autorităţile române şi misiunea de evaluare au convenit că rezultatele fiscale din primul trimestru al anului au fost slabe, atât din puncte de vedere al veniturilor cât şi al cheltuielilor. Fără măsurile suplimentare de reducere a cheltuielilor, ţinta de deficit pentru 2010 ar fi depăşită substanţial.

În situaţia în care diminuarea cheltuielilor nu se dovedeşte suficientă pentru a respecta ţinta de deficit convenită, autorităţile române s-au angajat să implementeze măsuri de creştere a veniturilor.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana redactie imprumut