Ce se va întâmpla cu creditele neperformante anul viitor
În anul 2021 vor crește creditele neperformante deoarece în această perioadă au fost acordate facilități prin amânarea plăților. În plus, restricțiile impuse de autorități, care au vizat încetarea unor activități, vor provoca falimente, unele societăți nemaiputându-se susține și se vor închide, potrivit președintelui Asociației Române a Băncilor și al CA Libra Bank, Radu Ghețea.
"Creditele neperformante în anul viitor, în opinia mea, vor avea o creştere importantă. Credite neperformante vor fi, pentru că după aceste luni, 10 luni sau câte se vor face până la urmă de amânări la plată, în final, şi mă rog, celelalte măsuri care au fost luate de autorităţi privind asigurarea siguranţei populaţiei vor duce la dispariţia unor companii, la imposibilitatea acestora de a-şi onora obligaţiile care sunt prevăzute în contracte, deci insolvenţe, falimente şi aşa mai departe, care, în final, vor ajunge să fie contorizate într-un fel la nivelul sistemului bancar, nu numai românesc, mondial, prin pierderi pe care băncile le vor înregistra. Deci, nu trebuie să ne panicăm, dar nu trebuie să stăm nici liniştiţi în ceea ce priveşte acoperirea sau gestionarea mai bine a acestei situaţii care o prevăd că va fi într-un timp relativ scurt, câteva luni, când probabil vom mai ieşi din pandemie şi când se vor număra şi pagubele, ca să spunem aşa", a spus acesta.
Totodată, creditele pe termen scurt ar putea crește anul viitor.
"Creditul pe termen scurt are darul de a, să spunem, pansa unele răni care apar la utilizatori. Deci cei care vor să-şi relanseze producţia, cei care vor să-şi rezolve unele probleme, şi acum mă duc la persoanele fizice, cu siguranţă vor apela la creditul pe termen scurt. Creditul pe termen lung, care presupune investiţii, în opinia mea se va produce după o perioadă care va trece după ce criza sanitară se va finaliza", a explicat Gheţea.

Ştiri din .ro
Mișcare importantă pe piața financiară. BNR a redus dobânda cheie la 1,25% pe an
4 pași pe care trebuie să îi parcurgi înainte de a închiria un autocar sau microbuz
Economia mondială se va redresa greu din cauza celui de-al doilea val al pandemiei
Ce produse s-au scumpit cel mai mult în decembrie 2020
Cum pot folosi companiile banii obținuți din granturi
Ce produse și servicii s-au scumpit cel mai mult în luna decembrie 2020
(P) Cum poți economisi bani folosind reduceri, vouchere și cupoane online
Inflația s-a situat la 2,1% în decembrie 2020. ALimentele s-au scumpit cu 3,24%
(P) Principalele tipuri de furtunuri industriale și stocul generos de la Tehnovest
Principalele motive pentru care să apelezi la un detectiv privat
Tendința de a trata toți angajații la fel
