x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce se va întâmpla cu creditele neperformante anul viitor

Ce se va întâmpla cu creditele neperformante anul viitor

25 Noi 2020   •   14:56
Ce se va întâmpla cu creditele neperformante anul viitor

În anul 2021 vor crește creditele neperformante deoarece în această perioadă au fost acordate facilități prin amânarea plăților. În plus, restricțiile impuse de autorități,  care au vizat încetarea unor activități, vor provoca falimente, unele societăți nemaiputându-se susține și se vor închide, potrivit președintelui Asociației Române a Băncilor și al CA Libra Bank, Radu Ghețea.

"Creditele neperformante în anul viitor, în opinia mea, vor avea o creştere importantă. Credite neperformante vor fi, pentru că după aceste luni, 10 luni sau câte se vor face până la urmă de amânări la plată, în final, şi mă rog, celelalte măsuri care au fost luate de autorităţi privind asigurarea siguranţei populaţiei vor duce la dispariţia unor companii, la imposibilitatea acestora de a-şi onora obligaţiile care sunt prevăzute în contracte, deci insolvenţe, falimente şi aşa mai departe, care, în final, vor ajunge să fie contorizate într-un fel la nivelul sistemului bancar, nu numai românesc, mondial, prin pierderi pe care băncile le vor înregistra. Deci, nu trebuie să ne panicăm, dar nu trebuie să stăm nici liniştiţi în ceea ce priveşte acoperirea sau gestionarea mai bine a acestei situaţii care o prevăd că va fi într-un timp relativ scurt, câteva luni, când probabil vom mai ieşi din pandemie şi când se vor număra şi pagubele, ca să spunem aşa", a spus acesta.

Totodată, creditele pe termen scurt ar putea crește anul viitor. 

"Creditul pe termen scurt are darul de a, să spunem, pansa unele răni care apar la utilizatori. Deci cei care vor să-şi relanseze producţia, cei care vor să-şi rezolve unele probleme, şi acum mă duc la persoanele fizice, cu siguranţă vor apela la creditul pe termen scurt. Creditul pe termen lung, care presupune investiţii, în opinia mea se va produce după o perioadă care va trece după ce criza sanitară se va finaliza", a explicat Gheţea. 

×
Subiecte în articol: credite neperformante