x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ceauşescu a negociat intrarea țării în FMI

Ceauşescu a negociat intrarea țării în FMI

de Dan Constantin    |    19 Mai 2015   •   09:06
Ceauşescu a negociat intrarea țării în FMI

O nouă delegaţie FMI a sosit astăzi în țara noastră pentru a discuta despre proiectul de Cod Fiscal și despre reformele struc-turale, dar şi despre necesitatea unui nou acord. Negocierile au loc la 40 de ani de când România a semnat primul acord de împrumut din cele 12 derulate până în prezent.

România a devenit ţară membră a FMI în 1972 şi a în-cheiat primul acord de împrumut în 1975. Nicolae Ceauşescu negocia însă de mai mulţi ani intrarea în Fond şi în Banca Mondială. Stenograma întâlnirii cu Robert McNamara, preşedin¬tele Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare releva amănunte despre dorinţa României de a avea relații cu finanţatorii internaționali din afara sistemului CAER. Convor¬birea a avut loc în 4 iulie 1968, simbolic, de Ziua Națională a Statelor Unite, şi a durat o oră şi jumătate. Ceauşescu şi-a exprimat dorinţa de a accesa credite de la Banca Mondială - derulate prin BIRD - pentru programele de investiţii. McNa¬mara i-a răspuns că finanţarea se poate acorda doar după ce ţara este membru al FNI, iar admiterea este legată de „informaţii în legătură cu situaţia financiară a ţării, cu rezervele de aur şi alte asemenea informaţii’’. Ceau¬şescu replica: „Informaţiile sunt mai uşor de dat, dar ei cer să depunem o anumită parte din aur”. Şeful statului român a adăugat: „Noi analizăm acum această problemă şi vom vedea la ce concluzii vom ajunge. Desigur, trebuie găsite şi posibilităţi de a avea legături cu FMI, cu BIRD, cu GATT, însă nu am luat nici o hotărâre şi nu avem o poziţie rigidă sau vreo prejudecată. Vrem să vedem CE AVANTAJE vom avea din toate acestea”. Ceauşescu dă o replică tăioasă interlocutorului care susţinea că toate condiţiile de creditare ale Banca Mondială sunt rezonabile: BANCA ESTE FOARTE RIGIDĂ. În 1971, FMI a renunţat la depunerea unui capital în aur după ce preşedintele SUA, Richard Nixon, a denunţat con-vertibilitatea dolar/aur.

Robert McNamara, preşe¬dintele BIRD, a dialogat cu Ceaușescu intrarea Româ¬niei în FMI. De atunci s-au încheiat 12 acorduri cu instituția de la Washington.
 

×