x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cele mai interesante acțiuni la Bursa de Valori

Cele mai interesante acțiuni la Bursa de Valori

de Valentin Gros    |    17 Noi 2020   •   10:18
Cele mai interesante acțiuni la Bursa de Valori

Cinci companii energetice, două bănci, o firmă productivă, una de resurse umane și una de IT formează Top 10 BVBescu Retail Pulse Chart, care reflectă interesul investitorilor de retail pentru rezultatele financiare publicate de cele mai importante companii listate la Bursa de Valori București (BVB). Societățile de investiții financiare parcurg un trend negativ din acest punct de vedere.

 

Banca Transilvania este lider în clasamentul dat publicității în noiembrie 2020, atrăgând atenția a 8 din 10 investitori. Instituția financiară a ocupat primul loc și în sondajul anterior, realizat în luna august 2020. BT este, de asemenea, cea mai tranzacționată companie la Bursă, conform statisticilor furnizate de site-ul bvb.ro, atât ca număr de tranzacții, cât și ca valoare.

Nuclearelectrica se află pe a doua poziție, pe care și-o păstrează față de clasamentul anterior, rezultatele sale financiare atrăgând atenția a 73% dintre investitorii de retail care au participat la alcătuirea ierarhiei. Producătorul de energie se situează pe locul 8, ca valoare totală a tranzacțiilor în ultimul an.

Romgaz prinde podiumul

Cu un procent de 61%, pe locul 3 se află Romgaz, care reușește să urce de pe poziția a 4-a, pe fondul scăderii din ultimele trei luni a interesului investitorilor de retail pentru BRD Societe-Generale care, cu 52%, a coborât pe 7. În luna august, BRD se afla pe locul 3, atrăgând interesul a 64% dintre investitorii de retail de la BVB. Pe 4 vine OMV Petrom, care a urcat două locuri față de clasamentul anterior.

Producătorul de materiale de construcții Teraplast și firma de training Bitnett Systems confirmă atenția de care se bucură în ultima perioadă în rândul retailului, ocupând locurile 5 și 6.

IHunt a urcat puternic în ochii investitorilor, cu o creștere a cotei de interes în ultimele trei luni de la 19% la 40%, evoluție ce a propulsat în Top 10 producătorul de telefoane mobile și echipamente electronice.

BVBescu Retail Pulse Chart este realizat pe baza unui chestionar completat de investitorii de retail (care cumpăra și vând titluri pe contul lor și în nume propriu) din comunitatea BVBescu.ro.

Fondul Proprietatea a căzut din Top 10

Printre companiile pentru care interesul investitorilor a scăzut față de luna august se remarcă societățile de investiții financiare. Pe locul 2, după valoarea tranzacțiilor efectuate în ultimul an la BVB, Fondul Proprietatea a părăsit Top 10 al interesului, coborând trei poziții, până pe 11. Doar 40% dintre investitorii de retail s-au arătat interesați de rezultatele financiare publicate de FP, față de 56% în urmă cu trei luni. Cele 5 SIF-uri par să fi ieșit din zona de interes a retailului, doar aproximativ 10% dintre respondenți optând pentru SIF 1, SIF 2, SIF 4 sau SIF 5. Un pic mai bine se situează SIF 3, dar și aceasta suferă o pierdere importantă de viteză, fiind votată de doar 14% dintre cei chestionați, cu 10% mai puțin față de acum trei luni.

 

×