x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Centrale termice concurate de stat

Centrale termice concurate de stat

11 Aug 2004   •   00:00

Firmele care autorizeaza centrale de apartament risca sa ramana fara obiectul muncii, in urma deciziei premierului Adrian Nastase. Acesta a anuntat ca ISCIR va verifica gratuit centralele cu autorizatii valabile.

DANIELA IVAN

Anuntul premierului Adrian Nastase a pus pe jar cele 335 de firme autorizate de ISCIR sa verifice periodic si sa autorizeze functionarea centralelor termice.

Multe dintre ele risca sa ramana fara obiectul muncii, daca ISCIR va face gratuit aceste verificari. "Este o paguba enorma pentru ca firma noastra ca si alte firme similare a investit peste 200 milioane de lei in aparate de control a concentratiei gazelor, in scolarizarea personalului, in autorizarea pe care au obtinut-o de la ISCIR", a spus Ioan Constantin, reprezentantul firmei Fresh Air. El a adaugat ca a facut aceste investitii in baza unor legi, iar acum ramane cu banii nerecuperati.

INVOLUTIE. Decizia premierului arunca la cosul de gunoi toata munca de descentralizare pe care ISCIR si Ministerul Economiei si Comertului au dus-o in ultimii doi ani. "ISCIR a autorizat firme, care la randul lor merg pe teren, fac verificari si autorizeaza centralele", spun reprezentantii firmelor. Ei adauga ca autorizarea unei centrale inseamna o semnatura prin care firma care a dat autorizarea raspunde in cazul unui accident patrimonial. "E clar ca e imposibil sa pui ISCIR sa raspunda patrimonial", spun reprezentantii firmelor care se ocupa cu autorizarea centralelor.

CONCURENTA NELOIALA. Este ISCIR pregatit sa preia aceasta activitate? Este clar ca nu are oameni si nici utilaje, iar crearea unui compartiment mamut, cu salariati in toata tara, ar dura destul de mult si ar costa multi bani. In plus, este nevoie de investitii importante. Un singur aparat de control al concentratiei gazului costa 120 de milioane de lei. Calculul arata ca este nevoie de peste 5 miliarde de lei numai pentru a dota fiecare judet cu un singur aparat. In aceasta situatie, autorizarea va merge cu ritmul melcului. Dincolo de aceste probleme, posibil de rezolvat cu vointa politica, ramane un mare semn de intrebare. Este normal ca ISCIR sa faca concurenta neloiala firmelor care autorizeaza centrale, practicand gratuitatea? Cine va plati, totusi, salariatii ISCIR?

PAGUBE

"Este o paguba enorma pentru ca firma noastra ca si alte firme similare a investit in aparate de control a concentratiei gazelor si in scolarizarea personalului" - Ioan Constantin reprezentant firma verificare centrale

ACTIVITATE BLOCATA

Activitatea de autorizare a centralelor este acum blocata. Oamenii suna la firme si le cer sa le dea gratuit autorizatia de functionare. "Noi nu putem sa dam autorizarea gratuit, fiindca nu ne ocupam si de montaj sau de punerea in functiune. Traim numai din autorizari", ne-a declarat patronul unei firme. Asa ca acesti clienti sunt trimisi la ISCIR, unde se asteapta noile reglementari.

SUPARARE MARE

Cu mai putin de o luna inaintea expirarii termenului de autorizare, prevazut initial pentru 1 septembrie 2004, din cele 650.000 de centrale termice au fost autorizate jumatate, a informat secretarul de stat in Ministerul Economiei, Iulian Iancu. Guvernul a decis sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2005, termenul de autorizare si sa modifice procedura. Pentru clarificarea situatiei se asteapta ordinul ministrului Economiei si Comertului, care va debloca situatia creata.

×
Subiecte în articol: economic iscir