x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cercetătorii nu se lasă "ingropaţi"

Cercetătorii nu se lasă "ingropaţi"

de Florina Zainescu    |    08 Sep 2007   •   00:00
Cercetătorii nu se lasă "ingropaţi"
Sursa foto: Victor Stroe/


Cercetătorii din Institutul pentru Tehnică de Calcul Bucureşti dau in judecată Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului pentru că a ales să privatizeze instituţia cu un consorţiu cu puternice interese imobiliare.



Cercetătorii din Institutul pentru Tehnică de Calcul Bucureşti dau in judecată Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului pentru că a ales să privatizeze instituţia cu un consorţiu cu puternice interese imobiliare.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a considerat că firma SC Transbordare Marfă SA - care se ocupă cu incărcarea şi descărcarea mărfurilor - , in asociaţie cu Roşu Dorin, un fost cercetător, este cea mai potrivită alegere pentru a duce mai departe tradiţia cercetării la Institutul pentru Tehnică de Calcul (ITC). "Hamalii" au fost preferaţi consorţiului format din asociaţia salariaţilor PAS ITC, ITC Netwoerks şi ICPE Electrocond Technologies, firmei Straero, consorţiului ITC XXI format din Softnet Services, Amerilex şi Felix IT, respectiv firmei Impuls Company asociată cu persoana fizică Cristian Nicolae. Motivaţia AVAS: s-a ales cea mai bună ofertă.


ACUZE. Salariaţii institutului nu sunt insă de aceeaşi părere. Consorţiul din care a făcut parte şi PAS-ul ITC a depus, deja, contestaţie la AVAS. "Considerăm că aprecierea ofertei tehnice depuse de acest consorţiu cu punctaj apropiat de maxim s-a făcut cu grave omisiuni de apreciere", ne-a declarat inginerul Gheorghe Samoilă, vicepreşedintele sindicatului ITC. Insă AVAS are la dispoziţie 30 de zile ca să răspundă contestaţiei, timp in care nu e obligată să "ingheţe" privatizarea. Deci institutul din zona Pipera-Floreasca poate intra pe măna samsarilor imobiliari. De aceea, săptămăna viitoare, cercetătorii vor acţiona in instanţă AVAS-ul pentru incălcarea legii. "Considerăm că precalificarea unui consorţiu format dintr-o firmă care activează in cu totul alt domeniu de activitate şi anume incărcarea şi descărcarea mărfurilor şi bagajelor asociată cu un inspector in invăţămăntul preuniversitar contravine literei şi spiritului HG 2193/2004 care guvernează privatizarea institutelor de cercetare", a explicat Samoilă. Angajaţii ITC acuză AVAS că s-a opus in permanenţă sporirii rigorii procesului de selecţie a ofertanţilor, a revocat directorul general pentru a acţiona discreţionar şi a orienta licitaţia către acest rezultat nefast. "Cercetarea in ITC va fi grav afectată de rezultatul acestei privatizări, instituţia va fi părăsită de personalul valoros in noile condiţii, iar in acest fel se va semna actul de deces al unei instituţii prestigioase", spune Samoilă.


Un simbol al cercetării

AVAS-ul tratează unul dintre institutele etalon ale cercetării in domeniul inaltei tehnologii din Romănia ca pe o afacere imobiliară, ne-a declarat Dan Nica (foto), fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei. "Privatizarea cu o societate care nu are nimic in comun cu industria de inaltă tehnologie incalcă in mod evident legislaţia in vigoare", a spus el. Potrivit criteriilor de calificare, o societate trebuie să aibă experienţă in efectuarea unor lucrări similare, ceea ce nu se intămplă in cazul de faţă. Iar asociaţii persoane fizice nu asigură calificarea pentru o privatizare care să păstreze obiectul de activitate şi să permită o dezvoltare de top, a explicat Nica. O soluţie mult mai bună ar fi fost că statul să incheie un parteneriat public-privat cu un mare concern internaţional din domeniul IT. Astfel nu numai că s-ar fi păstrat "creierele" de la ITC, dar s-ar fi creat şi alte locuri de muncă bine plătite.

×
Subiecte în articol: economic