x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cernavoda - Variante pentru Unitatile 3 si 4

Cernavoda - Variante pentru Unitatile 3 si 4

de Adrian N. Ionescu    |    24 Feb 2006   •   00:00

La sfarsitul lunii martie vor incepe consultarile cu cumparatorii potentiali ai energiei produse de Unitatile 3 si 4, care urmeaza sa se construiasca la Centrala de la Cernavoda, ca si cu investitorii potentiali in acest proiect. "De aceste consultari depinde alegerea montajului financiar prin care se vor realiza unitatile", a declarat Teodor Chirica, directorului general al Nuclearelectrica, cu ocazia unei conferinte organizate de Forumul Atomic Roman - Romatom. Pe astfel de concluzii se poate estima reactia bancilor care va trebui sa acopere cu credite pe termen lung circa 70% din costul proiectului, de peste 2 miliarde de euro, restul finantandu-se de catre un consortiu care va realiza proiectul.

Nu mai putin de patru scenarii posibile sunt luate in calcul de consultantul Deloitte& Touche pentru formarea consortiului, dintre care doua situeaza Nuclearelectrica in pozitia de actionar majoritar, iar celelalte doua in cea de actionar minoritar al consortiului.

NECUNOSCUTE. Directorul Nuclearelectrica nu exclude varianta in care compania sa ar putea sa deruleze singura investitia. Nuclearelectrica are o pozitie solida de pe care ar putea intra pe piata cu emisiuni de obligatiuni, de pilda. Incepand din august anul acesta, fluxul de lichiditati financiare al companiei se va imbunatati o data cu plata ultimei rate la creditele pentru Unitatea 1. Dupa intrarea in exploatare a Unitatii 2, Nuclearelectrica va avea la dispozitie un an ca sa se consolideze si mai mult, pana vor deveni scadente ratele pentru al doilea reactor. "Pana cand Deloitte nu va trage concluzia in urma tuturor consultarilor, nimeni nu poate spune cu siguranta care va fi scenariul cel mai bun si nici la ce pret vom vinde energia", a conchis Teodor Chirica. (Adrian N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: economic