CEZ Romănia doreşte să devină producător de energie, şi in următorii doi-trei ani urmăreşte să acumuleze unităţi cu o capacitate instalată de 1.000 MW. Potrivit lui Adrian Borotea, directorul pentru afaceri corporatiste, compania are un buget de două miliarde de euro.
"Ca să ai o poziţie solidă pe piaţa de producere a energiei, trebuie să ai capacităţi de 1.000 MW, adică circa 10%-20% din piaţă. Avem la dispoziţie două miliarde de euro pentru astfel de proiecte", a spus Borotea la un seminar pe teme de energie. Spre comparaţie, un reactor de la Cernavodă are o capacitate de 700 MW şi asigură 8%-9% din consumul naţional de energie.
Borotea a precizat că grupul doreşte să investească atăt in proiecte greenfield dezvoltate numai de către CEZ, dar doreşte şi achiziţionarea de centrale electrotermice (CET) şi acorduri cu autorităţile locale care deţin astfel de unităţi. "Din păcate, discuţiile cu autorităţile locale sunt greoaie, din cauza neinţelegerilor determinate de culorile politice ale celor de acolo. Am discutat cu mai multe autorităţi locale pentru prelurea de CET-uri sau asocieri, dar sperăm ca pănă la finele anului să semnăm primul proiect, dacă hărtiile vor ajunge in faza de semnare", a spus Borotea. CEZ are in vizor zona Olteniei, unde compania deţine fosta filială de distribuţie Electrica Oltenia. In plus, este analizată posibilitatea de preluare a unor distribuitori privaţi de energie.
CEZ este una din companiile care au depus joi o ofertă angajanţă pentru participarea la construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă, unde vizează o participaţie in compania de proiect de 10%-15%. (Daniel Ionaşcu)