CEZ, cea mai mare companie de utilitati din Cehia, vrea sa construiasca noi unitati de energie eoliana si hidro in strainatate, in tari ale caror guverne sprijina astfel de proiecte, posibil in Romania, Germania si Polonia, a declarat noul director general, Daniel Benes, transmite Reuters.
Prin aceste proiecte, CEZ vrea sa obtina 200 de miliarde de coroane cehe (10 miliarde dolari), pe care sa le investeasca in constructia de noi unitati la centrala nucleara de la Temelin, a relatat vineri cotidianul Lidove Noviny.
Publicatia a aratat ca Benes a prezentat planul joi, la o intalnire a conducerii grupului.
Capacitatea totala a CEZ, inclusiv cea a unitatilor de energie regenerala existente, ar trebui sa ajunga la 3.000 de megawati, iar costurile vor depasi 100 miliarde de coroane.
"Noile centrale trebuie finalizate pana in 2016, cand ne asteptam sa inceapa constructia noilor reactoare de la Temelin", a spus Benes.
Benes a fost numit la conducerea CEZ, cea mai mare companie din Europa Centrala in functie de capitalizarea de piata, dupa plecarea surprinzatoare din functie a lui Martin Roman, saptamana trecuta.
CEZ este detinuta in proportie de 70% de statul ceh.
Premierul Petr Necas a afirmat ca a dorit un nou director care sa coordoneze de la inceput ambitiosul plan de extindere in domeniul nuclear a CEZ.
Necas a declarat publicatiei cehe ca finantarea extinderii in domeniul nuclear prin constructia de noi centrale de energie regenerabila este una din optiuni, dar nu a fost luata inca o decizie.
Prioritatile lui Benes sunt finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Temelin si prelungirea duratei de viata a centralei Dukovany pana in 2025.
Alte obiective sunt continuarea reducerii costurilor si cresterea profitabilitatii, precum si asigurarea aprovizionarii centralelor pe baza de carbune din Cehia. CEZ nu intentioneaza sa construiasca noi centrale regenerabile in Cehia.
Grupul CEZ este prezent pe piata energetica romaneasca din 2005 si activeaza in sectorul productiei, distributiei si furnizarii de electricitate.
CEZ a conectat prima sa centrala eoliana din Romania la reteaua electrica nationala la jumatatea anului trecut. Pana la sfarsitul anului 2010, CEZ Romania a racordat la retea 120 de turbine, care au produs 0,3 TWh de electricitate.
CEZ construieste la Fantanele si Cogealac un parc eolian care va avea o putere instalata de 600 MW, aproape cat un reactor nuclear de la centrala de la Cernavoda. Parcul eolian va cuprinde 240 de turbine, iar finalizarea lucrarilor este programata pentru acest an.
CEZ Romania estimeaza in acest an triplarea productiei de electricitate in centralele eoliene, a declarat la inceputul lunii august directorul Financiar al subsidiarei, Leon Vrska.
Grupul CEZ a consemnat anul trecut in Romania un profit net de 154 milioane de lei, in usoara scadere, ca urmare a scaderii veniturilor financiare si a costurilor generate de proiectele eoliene.
Profitul operational al CEZ Romania a ajuns anul trecut la de 376 milioane de lei, din care contributia centralelor eoliene a fost de 46 milioane de lei.