x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CFR Călători primeşte subvenţie mai mică

CFR Călători primeşte subvenţie mai mică

19 Noi 2010   •   16:13

În luna aprilie, MTI estima că CFR Călători ar avea nevoie de subvenţii totale de 1,42 miliarde de lei, din care ar fi urmat să primească doar 956,25 milioane lei, potrivit actului adiţional pe anul 2010 la contractul de activitate a CFR Călători pentru perioada 2008-2011. Revizuirea valorilor este cuprinsă într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de MTI pentru un nou act adiţional, al doilea din 2010, la contractul multianual de activitate a CFR Călători, potrivit Mediafax.  În 2009, CFR Călători a primit iniţial subvenţii de 612,24 milioane de lei, însă suma a fost majorată de mai multe ori până la sfârşitul anului. În luna decembrie a anului trecut, Guvernul a suplimentat suma de patru ori, cu o valoare totală de 182 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară.

Subvenţiile acoperă diferenţa dintre costurile reale ale companiei şi veniturile atrase din vânzarea biletelor.

Pe de altă parte, creşte însă cu 24% suma acordată pentru investiţii în parcul de vagoane şi locomotive, de la 373,92 milioane lei la 463,92 milioane lei.

Astfel, operatorul ar putea primi 148 milioane lei pentru achiziţia de vagoane noi, mai mult cu 18 milioane lei faţă de nivelul iniţial, 263,4 milioane de lei pentru modernizarea vagoanelor, în creştere cu 32,8%, 17,2 milioane lei pentru achiziţia de rame electrice şi automoare noi (în plus cu 1,9 milioane) şi 25,92 milioane lei pentru modernizarea locomotivelor, în urcare cu 24%.

Cu toate acestea, societatea tot nu poate acoperi nivelul necesar estimat la 1,84 miliarde de lei.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, contractele de servicii publice se încheie pentru o durată de patru ani, se aprobă de Guvern şi se actualizează anual, după aprobarea bugetului de stat, iar modificările se vor face ori de câte ori este nevoie, dar cel puţin o dată pe an.

×
Subiecte în articol: transport