x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Chevron nu are voie să caute gaze de şist în ariile protejate, oraşe şi zonele locuite

Chevron nu are voie să caute gaze de şist în ariile protejate, oraşe şi zonele locuite

de Elena Stan    |    14 Mai 2013   •   18:43
Chevron nu are voie să caute gaze de şist în ariile protejate, oraşe şi zonele locuite
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, spune că lucrările de explorare a gazelor de şist în Vama Veche, Costineşti şi Bârlad vor ocoli ariile protejate şi vor asigura o distanţă de cel puţin un kilometru de la ţărmul Mării Negre, fiind interzisă forarea în oraşe sau zone locuite, în apropiere de obiective turistice sau culturale, arii protejate prin legislaţia în vigoare. Potrivit ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, în cazul celor două perimetre (Vama Veche şi Costineşti) pentru care a fost acordată autorizaţia de explorare a gazelor de şist, primii doi ani vor fi rezervaţi pentru prospecţiune, operaţiune care implică cercetare geologică şi de risc seismic. De asemenea, la etapa de explorare, pentru care va fi nevoie de documente suplimentare din partea companiei solicitante, sondele de foraj vor fi amplasate la o distanţă de minimum 10 km de zonele turistice şi ariile protejate. Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a emis aprobare, recent, pentru lucrări de prospecţiuni seismice în vederea identificării resurselor din Costineşti şI Vama Veche.

Exploatarea se va face peste minim 7 ani
Rovana Plumb a explicat că până la exploatarea zăcămintelor de gaze de şist  urmează a fi parcurse mai multe etape, care durează câţiva ani. Astfel, prima etapă, prospeţiunea, durează doi ani, următoarea este explorarea, care durează în jur de cinci ani, şi cea de-a treia, finală, exploatarea.
De asemenea, aceasta a spus că  prospectarea şi explorarea nu implică utilizarea procedeului fracturării hidraulice. Ministerul Mediului precizează că, pentru această etapă, nu este nevoie de evaluarea impactului asupra mediului, întrucât “explorarea se realizează prin metode clasice de explorare aplicate/sonde forate în România de zeci de ani”.

Chevron deţine concesiuni pentru a efectua lucrări de prospecţiuni a gazelor de şist la trei blocuri din România cu o suprafaţă de 270.000 de hectare (Costineşti, Vama Veche şi Bârlad). Potrivit estimărilor Agenţiei americane de informaţii privind energia, România, Ungaria şi Bulgaria au, împreună, rezerve de gaze de şist de 538 de miliarde de metri cubi, suficient pentru a acoperi necesarul României pentru aproape 40 de ani.(

×
Subiecte în articol: gaze de sist