x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie China refuză să investească în Fondul European de Stabilitate

China refuză să investească în Fondul European de Stabilitate

de Daniel Ionaşcu    |    03 Noi 2011   •   13:21
China refuză să investească în Fondul European de Stabilitate

Cu rezerve valutare de 3,2 trilioane de dolari, China a fost vazuta de liderii europeni drept principalul pilon pentru salvarea Europei. Desi statul asiatic exporta o gramada de “chinezarii' in Uniunea Europeana, o piata-cheie alaturi de SUA, China a spus acum “pas' ofertei de a investi in Fondul European de Stabilitate (EFSF). Cel putin pana se clarifica situatia din Grecia.

“Fondul nu a stabilit detaliile optiunilor sale de investire asa ca inca nu ne putem pune problema unei investitii', a spus Zhu Guangyao, viceministru de Finante al Chinei, transmite BBC News.

Saptamana trecuta Klaus Regling, directorul executiv al EFSF, a calatorit la Beijing pentru a convinge liderii tarii sa bage bani in fond. Desi nicio intelegere nu a fost semnata, se credea ca autoritatile chineze ar putea agrea ajutarea economiilor afectate, cel putin pentru ca regiunea este una din cele mai mari piete pentru exporturile chineze iar o criza ar putea reduce cererea de bunuri din aceasta tara.

Totusi, decizia Greciei de a organiza un referendum pentru ultimul pachet de salvare a facut ca autoritatile chineze sa ia o atitudine mai precauta. “Ca sI prietenii nostri europeni, nu asteptam decizia pentru un referendum din partea Greciei', a spus Zhu. “Sper ca aceasta perioada de incertitudine va fi tinuta in frau', a mai completat el.

Decizia Greciei a dus deja la anularea planurilor EFSF de a vinde obligatiuni in valoare de 3 miliarde de euro. Totusi, in ciuda acestor probleme, Zhu se asteapta ca liderii europeni sa rezolve criza curand.

×
Subiecte în articol: China criza datoriilor