x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Chinezii vor ajuta piaţa de lux să-şi revină în 2010

Chinezii vor ajuta piaţa de lux să-şi revină în 2010

19 Oct 2009   •   00:00

Piaţa de bunuri de lux ar putea să crească anul viitor pentru prima oară începând cu 2007 încoace pe fondul cererii venite din partea chinezilor şi pe baza răspândirii comerţului electronic, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă Bain & Co, citat de Bloomberg.

Industria de lux, estimată la o valoare de 153 miliarde de euro în 2009, în scădere cu 8% faţă de anul trecut, va creşte cu 1% în 2010, neţinând cont de evoluţia cursului valutar. "Au apărut deja semne că industria începe să-şi revină. În 2010 creşterea va fi uşoară, dar arată că piaţa se îndreaptă în direcţia în care trebuie", a declarat Claudia D'Arpizio, partener la Bain & Co.

Francesco Trapani, CEO al companiei de lux Bvlgari, a declarat la începutul acestei luni ca vânzările celui mai mare producător de bijuterii din lume s-au îmbunătăţit in cea de-a doua jumătate a anului, pe baza vânzărilor din Asia, cea mai mare piaţă pentru producătorii de obiecte de lux. Comentarii similare au fost făcute şi de către oficiali ai companiilor Gucci şi Hermes International, jucători importanţi pe această piaţă.

Potrivit raportului Bain, o creştere de 10% a vânzărilor din Asia ar putea echilibra pierderile de pe piaţele de lux din SUA, Japonia şi Europa.

Din cele 300 de magazine deschise anul acesta pe piaţa de lux, 15% vor fi deschise în China, iar 25% în alte regiuni din Asia.

Vânzările online, care au crescut anul acesta cu 20%, vor contribui şi ele la dezvoltarea pieţei de lux, deşi momentan nu reprezintă mai mult de 3% din totalul vânzărilor.

Vânzările de ceasuri şi bijuterii de lux ar putea scădea anul acesta cu 18%, vânzările de haine de lux cu 11%, vânzările la parfumuri şi cosmetice cu 4%, iar cele de accesorii si pantofi cu doar 1%, potrivit aceluiaşi studiu. (Irina Crudu)

×