x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Chinezul Mihai şi afacerile sale ciudate din România

Chinezul Mihai şi afacerile sale ciudate din România

de Cristian Anton    |    13 Feb 2018   •   08:36
Chinezul Mihai şi afacerile sale ciudate din România

Zhang Jianjun, zis Mihai, patronul bordelului „Shanghai”, care avea printre clienţii fetelor sale minore inclusiv poliţişti, procurori şi ofiţeri din servicii, este unul dintre liderii comunităţii chineze din România şi patronul unor afaceri ciudate. Complexul  comercial China Town, de exemplu, care adăposteşte peste 1.600 de magazine şi depozite, declară la Fisc cifre de afaceri rizibile, cu pierderi şi datorii de zeci de milioane de lei. În plus, Maria Mihaela Vintilă, partenera de viaţă a afaceristului chinez condamnat pentru trafic de minore, este funcţionar public şi găzduia în apartamentul său afacerile cu iz de evaziune ale altor chinezi.

Zhang Jianjun, „alintat” drept Mihai de ofiţerii şi procurorii care îi frecventau bordelul din Bucureşti, este unul din cei 19 asociaţi ai China Town România SRL, firma cu domeniu de activitate dezvoltarea imobiliară care deţine complexul comercial China Town din Afumaţi.

29.884.064 lei reprezintă datoriile declarate în ultimul an fiscal

Societatea înfiinţată în 2010 are active de 20.770.568 lei, dar raportează statului afaceri ridicole: 12.500 lei cifră de afaceri în 2016, cu un profit de 9.433 lei şi un singur angajat, 0 lei în 2015 şi pierderi de 485.113 lei, pierderi de 3.789.662 lei în 2014, fără bilanţ depus în 2013 etc.

Afaceri nedeclarate şi datorii impresionante

Zhang Jianjun, secretar general al Camerei de Comerţ chineze, apare şi în China Town Business Center SRL, specializată în administrarera imobilelor, o altă firmă cu probleme. Societatea a declarat pierderi în ultimii doi ani fiscali de peste 830.000 lei şi datorii de aproape 5,7 milioane lei. Afaceristul născut în mai 1968 în provincia Jiangsu, fiul lui Zhang Deming şi Wang Bixia, controlează şi China Town Mediax SRL, fără bilanţ depus de la înfiinţare, în 2011.

Fenfei Intercom Impex SRL avea punct de lucru şi pe strada Ion Minulescu nr. 38, unde funcţiona restaurantul-bordel „Shanghai”

De asemenea, Zhang Jianjun deţine Fenfei Intercom Impex SRL, o firmă înfiinţată în 1995 specializată în design, care a depus însă bilanţ fiscal o singură dată, în 2011, când declara afaceri de 4,6 milioane lei, un profit de 117.000 lei, cu doi angajaţi, dar şi datorii de 4,8 milioane lei. Asociaţii lui Zhang Jianjun făceau evaziune fiscală chiar din prima zi de activitate în complexul China Town. La doar câteva zile de la inaugurare, un control al Gărzii Financiare descoperea că afaceriştii chinezi nu utilizau case de marcat, nu aveau documente de provenienţă a mărfurilor, nu deţineau un registru unic de control şi vindeau marfa la mica negociere. Nu e greu de dedus că aceste practici evazioniste au fost perpetuate prin firmele chinezului Mihai, ţinând cont de „acurateţea” fiscală a afacerilor sale.  

Migraţie chineză în apartamentul soţiei

Chinezul Mihai a fost şi patronul Karma Media Publicitate SRL, firmă înfiinţată în 2001 şi radiată în 2016 fără a depune vreodată un bilanţ fiscal. Singura afacere în  care Zhang Jianjun a fost asociat cu Maria Mihaela Vintilă, soţia sa româncă (de care între timp a divorţat), este Asia Travel Agency SRL, firmă suspendată în 2007. În mod evident, românca a fost implicată în afacerile ciudate ale soţului său, fiind greu de crezut că nu ştia despre existenţa FWQ Trading Impex SRL, firmă înfiinţată în 2001 cu sediul în apartamentul său, de la etajul şapte al unui bloc de pe strada Constantin Rădulescu Motru nr. 16. Urmând exemplul celorlalte business-uri, nici această societate comercială nu a depus niciodată vreun bilanţ fiscal. La FWQ Trading Impex SRL atrage atenţia rulajul mare de asociaţi chinezi, care îşi tranzacţionează aproape anual părţile sociale de câteva zeci de mii de euro de la unii la alţii. Firma nu-l are printre patroni pe Zhang Jianjun şi activează şi în celelalte centre comerciale chinezeşti din Capitală, precum Niro şi IDM Basarab.

Au făcut partaj în 2016

Maria Mihaela Ghe. Vintilă, partenera de viaţă şi de afaceri a lui Zhang Jianjun, este consilier superior la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), responsabilă de comunicare, informare şi relaţii publice. În 2015, ultimul an în care cei doi apar împreună, Maria Mihaela Vintilă avea un teren agricol de 4.000 metri pătraţi şi unul intravilan de 480 metri pătraţi în Bucureşti, un apartament şi o maşină Mercedes. Funcţionara declara venituri de 25.434 lei de la ANFP, în timp ce Zhang Jianjun încasa 38.094 lei de la China Town. În 2017, Vintilă mai avea doar terenul de 4.000 metri pătraţi şi apartamentul, primite prin contract de partaj voluntar, în timp ce Mercedesul a fost înlocuit de un Audi A3 fabricat în 2016.

Traficantul de minore, reabilitat în 2015

Zhang Jianjun, cetăţeanul model pentru Ambasada Chinei, care intervenea diplomatic pe lângă DIICOT în favoarea acestuia, a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru trafic de minore, pe 25.01.2008, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Se pare că influenţa Chinei a fost suficient de puternică pe lângă autorităţile române, din moment ce, pe 08.05.2007, Curtea de Apel Bucureşti înlătura măsura expulzării din România a patronului de bordel cu minore. Pe 09.02.2009, traficantul de minore era eliberat condiţionat, iar pe 22.06.2015 Zhang Jianjun a fost reabilitat, definitiv, de către Tribunalul Bucureşti, faţă de condamnarea sa.

×