x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Chirie legalizată

Chirie legalizată

de Elena Stan    |    04 Mar 2008   •   00:00
Chirie legalizată

IMOBILIAR ● Reguli dure pentru proprietari
Proprietarii vor fi obligaţi să încheie contracte de închiriere a locuinţelor pe o perioadă de minimum un an, iar rezilierea trebuie anunţată cu şase luni înainte, potrivit proiectului legii locuirii. În plus, administratorii vor deveni spionii fiscului pentru depistarea proprietarilor care nu-şi declară chiriaşii.


IMOBILIAR ● Reguli dure pentru proprietari
Proprietarii vor fi obligaţi să încheie contracte de închiriere a locuinţelor pe o perioadă de minimum un an, iar rezilierea trebuie anunţată cu şase luni înainte, potrivit proiectului legii locuirii. În plus, administratorii vor deveni spionii fiscului pentru depistarea proprietarilor care nu-şi declară chiriaşii.


Proprietarii care vor fi prinşi că au închiriat proprietatea fără a încheia contract cu chiriaşul vor fi aspru sancţionaţi, această activitate constituind caz penal, a explicat Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor. Această măsură contribuie la realizarea unei baze de date cu privire la nevoia de locuinţe din localitatea sau zona respectivă, precum şi la creşterea bugetului local. Durata contractului de închiriere va fi de minimum un an şi va fi pe perioadă determinată. "Trebuie să existe un echilibru între drepturile şi obligaţiile proprietarului, dar şi ale chiriaşului. Chiriaşul trebuie să aibă siguranţa că nu va fi dat afară în stradă oricum, iar proprietarul va avea siguranţa că locuinţa va fi păstrată în condiţii bune‘‘, a declarat Laszlo Borbely. De asemenea, rezilierea contractului de închiriere se anunţă cu şase luni înainte de proprietar şi cu trei luni înainte de chiriaş. Cu privire la nivelul chiriei locuinţelor particulare, autorităţile nu pot stabili un minim sau un maxim, această decizie fiind lăsată la latitudinea micii înţelegeri dintre cei doi, respectiv proprietar şi chiriaş. Deşi la nivel naţional nu există date cu privire la numărul chiriaşilor, se estimează că în România peste 90% dintre cetăţeni sunt proprietari.


CHIRIA. Autorităţile locale vor stabili, prin intermediul observatoarelor teritoriale, o chirie de referinţă. Acestea vor fi stabilite în funcţie de tarifele practicate în zonă pentru acelaşi tip de imobil, ce prezintă caracteristici tehnice şi nivel de confort similare. Pentru locuinţele realizate total sau parţial cu bani de la bugetul de stat, chiria nu va putea depăşi nivelul chiriei de referinţă din localitatea respectivă. Pentru locuinţele realizate cu subvenţionare publică, părţile vor renegocia anual contractul de închiriere, în funcţie de indicele de referinţă al chiriilor, iar pentru locuinţele aflate în proprietatea statului şi autorităţilor locale, stabilirea chiriei se face prin reevaluare periodică în funcţie de evoluţia indicelui de referinţă al chiriilor.


LUCRÅRI. Pentru realizarea lucrărilor de reabilitare termică şi de mansardare a unor imobile, autorităţile au modificat legislaţia, astfel încât nu va mai fi nevoie de acordul tuturor proprietarilor. "Se va putea face reabilitarea termică sau mansardare cu acordul a două treimi din numărul proprietarilor din imobilul respectiv, faţă de acordul 100%, cum era până acum. Prin excepţie va fi nevoie de acordul 100% al proprietarilor de la ultimul etaj al imobilului, pentru lucrările de mansardare‘‘, a spus Borbely.


Case pentru săraci

Autorităţilor locale li se va impune de către Ministerul Locuinţelor să prezinte Guvernului o strategie pe patru ani cu privire la numărul de locuinţe ce urmează să fie realizate în localitatea respectivă. Mai mult, autorităţile locale vor trebui să aibă constituite rezerve de teren pe care să fie construite locuinţe sociale. "Fondurile necesare realizării locuinţelor sociale vor fi asigurate 20% de la bugetul local şi 80% de la bugetul de stat‘‘, a spus Borbely. Autorităţile centrale au lărgit aria celor care pot beneficia de locuinţă socială. Astfel, pot beneficia de locuinţă socială persoanele care au un venit mediu net lunar pe persoană în ultimele şase luni sub câştigul salarial mediu net pe economie.


×
Subiecte în articol: economic