x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Chiriţoiu: Legea energiei regenerabile este un fiasco pentru autorităţi

Chiriţoiu: Legea energiei regenerabile este un fiasco pentru autorităţi

19 Ian 2011   •   20:25

Legea care promovează sursele regenerabile de energie este un “fiasco” pentru autorităţile române, deoarece nu s-au urmat procedurile europene, actul normativ fiind promulgat înainte de avizul CE, a declarat miercuri Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

“Legea este un fiasco pentru autorităţile române, cum am mai spus, pentru că nu a urmat procedurile UE şi astfel au fost amânări. Este ceva de care nimeni nu ar trebui să fie mândru. Mai întâi trebuia să obţinem avizul CE şi abia apoi să o promulgăm. Autorităţile române au o problemă să înţeleagă cum funcţionează UE”, a afirmat Chiriţoiu.

Legea 220 a fost promulgată în 2008 iar acum este analizată de Comisia Europeană. “Întrebarea este dacă nu cumva legea este prea generală şi nu cauzează supracompensare. Noi (Consiliul Concurenţei ? n.r.) susţinem legea aşa cum este şi încercăm să convingem CE că respectă criteriile europene”, a continuat Chiriţoiu.

“Pomana energetică”

Fostul ministru al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, în mandatul căruia a fost promulgată legea declara recent că aceasta “s-a încadrat în peisajul celorlalte pomeni electorale acordate precum creşterea cu 50% a salariilor profesorilor”.

După o întârziere de doi ani, Ministerul Economiei a reuşit în sfârşit să elaboreze normele de aplicare şi le-a pus în dezbarere publică abia azi. Lipsa acestora a blocat aplicarea legii.

Actul prevede ca pentru fiecare MWh produs în minihidrocentrale de până la 10 MW să se acorde 3 certificate verzi pentru fiecare MWh produs şi livrat dacă centralele sunt noi şi 2 certificate pentru fiecare MWh dacă centralele sunt retehnologizate. Se mai acordă două certificate până în 2017 şi un certificat din 2018 pentru fiecare MWh produs şi livrat de producătorii de energie eoliană; câte trei certificate pentru fiecare MWh produs şi livrat din biomasă, biogaz şi sursa geotermală şi şase certificate pentru fiecare MWh produs şi livrat din energie solară. Un certificat verde se va putea tranzacţiona la o valoare cuprinsă între 27 şi 55 de euro.

Specula cu proiecte eoliene

Problema cu această lege este că furnizorii trebuie să achiziţioneze certificate verzi echivalent cu 8,3% din energia comercializată în acest an, urmând ca ponderea să crească la 20% în 2020. Investitorii au cerut insistent autorităţilor să dea normele de aplicare iar investiţiile au început să curgă în domeniul regenerabilelor, mai ales în sectorul eolian. La finele anului trecut Transelectrica înregistrase cereri de racordare la sistemul energetic a unor capacităţi de 31.000 MW, în condiţiile în care tot sistemul energetic actual al României are 18.000 MW.

Majorări de preţuri la electricitate

Or, o pondere mare a regenerabilelor ar însemna şi o creştere a preţului energiei la consumatori şI firme din cauza costurilor mai mari cu achiziţia certificatelor. Consiliul Investitorilor Străini (CIS) a solicitat de câteva ori până acum autorităţilor să publice normele pentru ca firmele să ştie ce se întâmplă şi să-şi planifice investiţiile.

Chiriţoiu i-a sfătuit pe investitori “să nu împingă politicienii români acolo unde nu vor să meargă”.

×